Dania główne/ Lekkostrawne/ Wegańskie

Bezglutenowe ciasto na pierożki azjatyckie

Prosiliście mnie na Instagramie o przepis na azjatyckie pierożki, które przygotowywałam po zakupie bambusowego parownika. Podjęłam się kilku prób ich przygotowania. Miałam problem z wysychającymi brzegami ciasta podczas parowania pierożków. Próbowałam kilka różnych ciast i zawsze to samo. Opowiadałam wam o tym na Instagramie, ale i tak prosiliście o przepis 😉 Okazało się, że jak obcięłam nożyczkami brzeg surowego pierożka to ciasto już nie twardniało. Doszłam do wniosku, że jest to wina zbyt długich brzegów pierogów. Takie pierożki powinny być tak sklejone, aby brzegi były jak najkrótsze. Trzeba dojść do wprawy w lepieniu i znaleźć na nie swój sposób 😛 W Internecie znajdziecie filmiki jak się skleja takie pierożki 😉

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania potrzebujesz:

  • 100 g mąki ryżowej + mąka do podsypania
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • około 150 ml wrzącej wody

Dodatkowo:

  • parownik bambusowy
  • woda do gotowania
  • wałek
  • szklanka do wyciskania pierogów
  • papier do pieczenia

Wykonanie:

  1. Suche składniki wymieszać. Dodać oliwę i stopniowo wrzącą wodę. Szybko wymieszać łyżką, a następnie dłonią (sprawdź porady*). Uwaga! Ciasto jest gorące.
  2. Ciasto wyjąć na obsypany mąką blat i wyrobić przez 3 minuty. Odłożyć do miski i przykryć wilgotną ścierką kuchenną.
  3. Wyjąć połowę ciasta. Blat porządnie obsypać mąką i rozwałkować ciasto. Za pomocą szklanki wycinać koła i nakładać łyżeczkę dowolnego farszu. Brzeg pierożka zwilżyć ciepłą wodą i zakleić. Powtórzyć z kolejnymi pierogami.
  4. Naszykuj średni garnek wypełniony ¾ wodą. Zagotuj wodę. Parownik wyłóż papierem do pieczenia (porady**). Wypełnij pierożkami, zakryj pokrywką i połóż na garnku. Gotuj na średnim ogniu około 15 minut.
  5. Parownik zdejmij ostrożnie z garnka.
  6. Pierożki podawaj z ulubionym sosem lub olejem.

Porady:

Ilość wody może się różnić w zależności od firmy i zmielenia mąki.
* Po dolaniu wody do mąki trzeba ją szybko wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły.
Woda musi być prosto po zagotowaniu wody.
Uwaga! Ciasto będzie gorące.
Blat za każdym razem musi być bardzo dobrze obsypany mąką, ponieważ ciasto się przykleja.
Ciasto trzymamy pod wilgotną ściereczką, ponieważ szybko wysycha. Tak samo jak zlepione już pierogi należy przykryć ściereczką kuchenną.
Pierogi sklejaj na bieżąco, żeby brzegi nie obsychały.
Pierogi zlepiaj tak, aby brzegi były jak najkrótsze. Chodzi o to, że brzegi mogą obeschnąć w parowniku. Wspominałam wam o tym na moim Instagramie. Tam też możesz zobaczyć relację z przygotowań takich pierożków.
Relacja zapisana jest w wyróżnionych
Farsz do pierogów powinien być zimny przy nakładaniu na ciasto.
** Bambusowy parownik wykładamy papierem do pieczenia. Należy wyciąć koło wielkości parownika i zrobić w nim otwory, aby przedostała się para. Najłatwiej złożyć na 4 części nasze koło i lekko naciąć nożyczkami wzdłuż
promieni.
Kontroluj pierożki podczas gotowania. Za duży ogień może spowodować wyciekanie wody z garnka.
Długość gotowania pierożków zależy od ich wielkości.
Porcja ciasta jest dosyć mała, ale ciasto szybko wysycha wiec najlepiej zrobić je ponownie po wykorzystaniu jednej porcji. Nie rób od razu podwójnej porcji.
Zachowaj ostrożność przy otwieraniu pokrywki od parownika.
Przepis na farsz do pierożków znajdziesz na moim blogu.

Bezglutenowe ciasto na pierożki azjatyckie

Wydrukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 100 g mąki ryżowej + mąka do podsypania
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • około 150 ml wrzącej wody
  • Dodatkowo:
  • parownik bambusowy
  • woda do gotowania
  • wałek
  • szklanka do wyciskania pierogów
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania

1

Suche składniki wymieszać. Dodać oliwę i stopniowo wrzącą wodę. Szybko wymieszać łyżką, a następnie dłonią (sprawdź porady*). Uwaga! Ciasto jest gorące.

2

Ciasto wyjąć na obsypany mąką blat i wyrobić przez 3 minuty. Odłożyć do miski i przykryć wilgotną ścierką kuchenną.

3

Wyjąć połowę ciasta. Blat porządnie obsypać mąką i rozwałkować ciasto. Za pomocą szklanki wycinać koła i nakładać łyżeczkę dowolnego farszu. Brzeg pierożka zwilżyć ciepłą wodą i zakleić. Powtórzyć z kolejnymi pierogami.

4

Naszykuj średni garnek wypełniony ¾ wodą. Zagotuj wodę. Parownik wyłóż papierem do pieczenia (porady**). Wypełnij pierożkami, zakryj pokrywką i połóż na garnku. Gotuj na średnim ogniu około 15 minut.

5

Parownik zdejmij ostrożnie z garnka.

6

Pierożki podawaj z ulubionym sosem lub olejem.

Notatki

Ilość wody może się różnić w zależności od firmy i zmielenia mąki. * Po dolaniu wody do mąki trzeba ją szybko wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły. Woda musi być prosto po zagotowaniu wody. Uwaga! Ciasto będzie gorące. Blat za każdym razem musi być bardzo dobrze obsypany mąką, ponieważ ciasto się przykleja. Ciasto trzymamy pod wilgotną ściereczką, ponieważ szybko wysycha. Tak samo jak zlepione już pierogi należy przykryć ściereczką kuchenną. Pierogi sklejaj na bieżąco, żeby brzegi nie obsychały. Pierogi zlepiaj tak, aby brzegi były jak najkrótsze. Chodzi o to, że brzegi mogą obeschnąć w parowniku. Wspominałam wam o tym na moim Instagramie. Tam też możesz zobaczyć relację z przygotowań takich pierożków. Relacja zapisana jest w wyróżnionych Farsz do pierogów powinien być zimny przy nakładaniu na ciasto. ** Bambusowy parownik wykładamy papierem do pieczenia. Należy wyciąć koło wielkości parownika i zrobić w nim otwory, aby przedostała się para. Najłatwiej złożyć na 4 części nasze koło i lekko naciąć nożyczkami wzdłuż promieni. Kontroluj pierożki podczas gotowania. Za duży ogień może spowodować wyciekanie wody z garnka. Długość gotowania pierożków zależy od ich wielkości. Porcja ciasta jest dosyć mała, ale ciasto szybko wysycha wiec najlepiej zrobić je ponownie po wykorzystaniu jednej porcji. Nie rób od razu podwójnej porcji. Zachowaj ostrożność przy otwieraniu pokrywki od parownika. Przepis na farsz do pierożków znajdziesz na moim blogu.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz