Przekąski/ Świąteczne

Bezglutenowe paszteciki z ciasta francuskiego

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 35 pasztecików potrzebujesz:

Przygotowanie:

  1. Mięso przygotować według przepisu na farsz mięsny.
  2. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg). Na stolnicy rozwałkować płat ciasta francuskiego (prostokąt o wymiarach około 28x15cm) aby można było zawinąć farsz na 3 razy.
  3. Uformować mięso na kształt walca o (średnicy 4 cm) po jednej stronie ciasta, zostawiając 3 cm wolnego brzegu. Zwinąć całość w rulon i lekko spłaszczyć. Kroić w paski szerokości 4 cm pod kątem 60 stopni.
  4. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku około 30 minut.
  5. Podawać z barszczem.

Porady:

Jeśli tolerujesz jajka, posmaruj wierzch pasztecików roztrzepanym białkiem przed włożeniem do piekarnika.

Układaj paszteciki na blasze rozcięciem ciasta do dołu aby ciasto nie odchodziło podczas pieczenia.

Bezglutenowe paszteciki z ciasta francuskiego

Wydrukuj przepis
Porcje: około 35 sztuk

Składniki

  • 1 opakowanie bezglutenowego ciasta francuskiego z firmy Balviten
  • 1 kg farszu mięsnego

Sposób przygotowania

1

Mięso przygotować według przepisu na farsz mięsny.

2

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg). Na stolnicy rozwałkować płat ciasta francuskiego (prostokąt o wymiarach około 28x15cm) aby można było zawinąć farsz na 3 razy.

3

Uformować mięso na kształt walca o (średnicy 4 cm) po jednej stronie ciasta, zostawiając 3 cm wolnego brzegu. Zwinąć całość w rulon i lekko spłaszczyć. Kroić w paski szerokości 4 cm pod kątem 60 stopni.

4

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku około 30 minut.

5

Podawać z barszczem.

Notatki

Jeśli wolisz tłusty farsz dodaj więcej tłustego mięsa np: boczku, karkówki. Układaj paszteciki na blasze rozcięciem ciasta do dołu aby ciasto nie odchodziło podczas pieczenia.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz