Lekkostrawne/ Zupy

Boczniakowa z batatami

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania zupy potrzebujesz:

  • 500 g boczniaków
  • 1 duży batat
  • 3 pietruszki
  • 3 marchewki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 2 szalotki
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • oliwa
  • 4 l wody

Dodatkowo:

  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać na najwyższą temperaturę.
  2. Warzywa dokładnie umyć.
  3. Pietruszki i 2 marchewki przekroić na pół. Seler pokroić w ćwiartki. Ułożyć na blasze i piec około 20 minut.
  4. Po upływie czasu dołożyć por. Piec jeszcze kilkanaście minut, aż warzywa zbrązowieją, ale nie będą spalone.
  5. Do dużego garnka wlać wodę, dodać upieczone warzywa i zagotować. Dodać liście laurowe, ziele, sól i pieprz. Gotować około godziny, aż warzywa będą miękkie.
  6. W międzyczasie naszykować warzywa do zupy. Boczniaki umyć i pokroić w paski. Marchew pokroić na ćwiartki, następnie na plastry. Batata i szalotkę obrać i pokroić w kostkę.
  7. Na blachę, na której były warzywa ułożyć boczniaki. Posolić, polać ½ łyżki oliwy i włożyć do piekarnika. Piec około 20 minut, aż będą złote. W połowie pieczenia wymieszać. Wyjąc z piekarnika i zdjąć z blachy.
  8. Na blachę wyłożyć batata i szalotkę. Polać łyżką oliwy, posypać solą i piec około 10 minut, aż się lekko zrumieni.
  9. Ugotowany bulion odcedzić. Dodać boczniaki, łyżkę oliwy i gotować 10 minut. W międzyczasie przyprawić majerankiem, czosnkiem i lubczykiem. Doprawić solą i pieprzem.
  10. Następnie dodać marchew, chwile gotować, aż będzie miękka. Na koniec dodać bataty z szalotką. Gotować jeszcze chwile i zdjąć z ognia. Przelać do miseczek.

Porady:

Zupa jest lekkostrawna, dlatego wszystkie warzywa są pieczone. Jeśli możesz smażyć, boczniaki, batat i szalotkę usmaż na patelni.

Boczniakowa z batatami

Wydrukuj przepis
Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 500 g boczniaków
  • 1 duży batat
  • 3 pietruszki
  • 3 marchewki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 2 szalotki
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • oliwa
  • 4 l wody
  • Dodatkowo:
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzać na najwyższą temperaturę.

2

Warzywa dokładnie umyć.

3

Pietruszki i 2 marchewki przekroić na pół. Seler pokroić w ćwiartki. Ułożyć na blasze i piec około 20 minut.

4

Po upływie czasu dołożyć por. Piec jeszcze kilkanaście minut, aż warzywa zbrązowieją, ale nie będą spalone.

5

Do dużego garnka wlać wodę, dodać upieczone warzywa i zagotować. Dodać liście laurowe, ziele, sól i pieprz. Gotować około godziny, aż warzywa będą miękkie.

6

W międzyczasie naszykować warzywa do zupy. Boczniaki umyć i pokroić w paski. Marchew pokroić na ćwiartki, następnie na plastry. Batata i szalotkę obrać i pokroić w kostkę.

7

Na blachę, na której były warzywa ułożyć boczniaki. Posolić, polać ½ łyżki oliwy i włożyć do piekarnika. Piec około 20 minut, aż będą złote. W połowie pieczenia wymieszać. Wyjąc z piekarnika i zdjąć z blachy.

8

Na blachę wyłożyć batata i szalotkę. Polać łyżką oliwy, posypać solą i piec około 10 minut, aż się lekko zrumieni.

9

Ugotowany bulion odcedzić. Dodać boczniaki, łyżkę oliwy i gotować 10 minut. W międzyczasie przyprawić majerankiem, czosnkiem i lubczykiem. Doprawić solą i pieprzem.

10

Następnie dodać marchew, chwile gotować, aż będzie miękka. Na koniec dodać bataty z szalotką. Gotować jeszcze chwile i zdjąć z ognia. Przelać do miseczek.

Notatki

Zupa jest lekkostrawna, dlatego wszystkie warzywa są pieczone. Jeśli możesz smażyć, boczniaki, batat i szalotkę usmaż na patelni.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz