Lekkostrawne/ Zupy

Botwinka z młodymi ziemniakami i koperkiem

Składniki & przygotowanie

Będziesz potrzebować:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • większy pęczek botwiny
  • 3 młode ziemniaki średniej wielkości
  • pęczek świeżego koperku
  • cukier ( do smaku, około 1-2 łyżki)
  • ocet ( do smaku, około 1-2 łyżki)
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.
  2. Botwinkę umyć i podzielić na 3 części: buraki, łodygi i liście.
  3. Buraki obrać i pokroić w drobną kostkę. Łodygi i liście poszatkować.
  4. W garnku zagotować bulion, następnie dodać ziemniaki, buraki, łodygi i lubczyk. Gotować na małym ogniu około 10  minut, aż warzywa zmiękną. Dodać łyżkę oliwy.
  5. Gdy warzywa w bulionie lekko zmiękną dodać liście.
  6. Doprawić cukrem, octem, solą i pieprzem.
  7. Do bulionu dodać skrojony koperek i zdjąć z ognia.
  8.  Przelać do miseczek 🙂

Porady:

Ocet i cukier dodawaj stopniowo do smaku. W zależności od buraków ilość może się różnić.

Nie dodawaj octu dopóki warzywa nie zmiękną.

Bulion warzywny nie zawiera tłuszczu wiec do zupy dolewamy łyżkę oleju lub oliwy.

Dodatkowo można zbielić zupę śmietaną.

Botwinka z młodymi ziemniakami i koperkiem

Wydrukuj przepis
Porcje: 1,5 l Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • większy pęczek botwiny
  • 3 młode ziemniaki średniej wielkości
  • pęczek świeżego koperku
  • cukier ( do smaku, około 1-2 łyżki)
  • ocet ( do smaku, około 1-2 łyżki)
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1

Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.

2

Botwinkę umyć i podzielić na 3 części: buraki, łodygi i liście.

3

Buraki obrać i pokroić w drobną kostkę. Łodygi i liście poszatkować.

4

W garnku zagotować bulion, następnie dodać ziemniaki, buraki, łodygi i lubczyk. Gotować na małym ogniu około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać łyżkę oliwy.

5

Gdy warzywa w bulionie lekko zmiękną dodać liście.

6

Doprawić cukrem, octem, solą i pieprzem.

7

Do bulionu dodać skrojony koperek i zdjąć z ognia.

8

Przelać do miseczek 🙂

Notatki

Ocet i cukier dodawaj stopniowo do smaku. W zależności od buraków ilość może się różnić. Nie dodawaj octu dopóki warzywa nie zmiękną. Bulion warzywny nie zawiera tłuszczu wiec do zupy dolewamy łyżkę oleju lub oliwy. Dodatkowo można zbielić zupę śmietaną.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz