Zupy

Botwinka z młodymi ziemniakami i świeżym koperkiem

Składniki & przygotowanie

Będziesz potrzebować:

  • 1,5 l bulionu
  • większy pęczek botwiny
  • 3 młode ziemniaki
  • pęczek świeżego koperku
  • cukier ( do smaku, około 1-2 łyżek)
  • ocet ( do smaku, około 1-2 łyżek)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.
  2. Botwinkę umyć i podzielić na 3 części: buraki, łodygi i liście.
  3. Buraki obrać i pokroić w drobną kostkę. Łodygi poszatkować.
  4. W garnku zagotować bulion, następnie dodać ziemniaki, buraki i łodygi. Gotować na małym ogniu około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną.
  5. W tym czasie liście botwiny drobno pokroić. Gdy warzywa w bulionie lekko zmiękną dodać liście.
  6. Doprawić cukrem, octem, solą i pieprzem.
  7. Do bulionu dodać skrojony koperek i przelać do miseczek 🙂

Porady:

Ocet i cukier dodawaj stopniowo do smaku. W zależności od buraków ilość może się różnić.

Nie dodawaj octu dopóki warzywa nie zmiękną.

 

Botwinka z młodymi ziemniakami i zielonym koperkiem

Wydrukuj przepis
Porcje: 1,5 l Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 1,5 l bulionu
  • większy pęczek botwiny
  • 3 młode ziemniaki
  • pęczek świeżego koperku
  • cukier ( do smaku, około 1-2 łyżek)
  • ocet ( do smaku, około 1-2 łyżek)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.

2

Botwinkę umyć i podzielić na 3 części: buraki, łodygi i liście.

3

Buraki obrać i pokroić w drobną kostkę. Łodygi poszatkować.

4

W garnku zagotować bulion, następnie dodać ziemniaki, buraki i łodygi. Gotować na małym ogniu około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną.

5

W tym czasie liście botwiny drobno pokroić. Gdy warzywa w bulionie lekko zmiękną dodać liście.

6

Doprawić cukrem, octem, solą i pieprzem.

7

Do bulionu dodać skrojony koperek i przelać do miseczek 🙂

Notatki

Ocet i cukier dodawaj stopniowo do smaku. W zależności od buraków ilość może się różnić. Nie dodawaj octu dopóki warzywa nie zmiękną.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz