Dania główne/ Dodatki

Bulion warzywny

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania bulionu potrzebujesz:

  • 3 l wody
  • 4 pietruszki
  • 3 marchewki
  • średniej wielkości seler
  • por
  • 1 szalotka lub cebula
  • 5 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyć i obrać. Marchew, pietruszkę, szalotkę i por przekroić na pół. Seler pokroić na ćwiartki.
  2. Warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Gotować około godziny, aż warzywa staną się miękkie.
  3. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
  4. Bulion odcedzić i wlać łyżkę oleju.

Porady:

Jeśli masz szczotkę do warzyw, nie obieraj warzyw. Dokładnie je wyszczotkuj pod bieżącą wodą.

Bulion

Wydrukuj przepis
Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 3 l wody
  • 4 pietruszki
  • 3 marchewki
  • średniej wielkości seler
  • por
  • 1 szalotka lub cebula
  • 5 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania

1

Warzywa umyć i obrać. Marchew, pietruszkę, szalotkę i por przekroić na pół. Seler pokroić na ćwiartki.

2

Warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Gotować około godziny, aż warzywa staną się miękkie.

3

W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.

4

Bulion odcedzić i wlać łyżkę oleju.

Notatki

Jeśli masz szczotkę do warzyw, nie obieraj warzyw. Dokładnie je wyszczotkuj pod bieżącą wodą.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz