Dania główne/ Wegańskie

Chili con adzuki

Chili con adzuki czyli fasolka adzuki z kukurydzą, zieloną i czerwoną  soczewicą w ostrym sosie pomidorowy.  Aby przygotować to danie musisz wcześniej namoczyć fasolkę. Najlepiej zabrać się za to dzień wcześniej i odstawić ją na całą noc do namoczenia. Danie można podawać z ryżem lub quinoa, a dodatek świeżej kolendry idealnie dopełnia smak potrawy.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 6-8 porcji potrzebujesz:

  • 2 puszki pomidorów
  • cebula
  • marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ fasolki adzuki
  • ½ szklanki suchej zielonej soczewicy
  • ½ szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • 140 g kukurydzy z puszki
  • olej do smażenia
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • około ½ łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku
  • doniczka kolendry

Przygotowanie:

  1. Fasolkę zalać wodą i odstawić na noc.
  2. Soczewicę i fasolkę przepłukać dokładnie pod zimną, bieżącą wodą.

– Fasolkę wsypać do garnka i zalać 1 i ½ szklanki wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20-25 minut do miękkości. Odcedzić.

– Soczewicę zieloną wsypać do garnka i zalać 2/3 szklanki wody. Gotować na małym ogniu 15 minut pod przykryciem, następnie wyłączyć kuchenkę i zostawić na 10 minut. Odcedzić.

– Soczewicę czerwoną wsypać do garnka i zalać 2/3 szklanki wody. Gotować na małym ogniu 10 minut pod przykryciem, następnie wyłączyć kuchenkę i zostawić na 15 minut. Odcedzić.

  1. Pomidory z puszki zblendować.
  2. Cebulę i marchew pokroić w kostkę. Podsmażyć 3 minuty na patelni. Zalać sosem pomidorowym i gotować 10 minut. W tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
  3. Przelać do głębokiego garnka i dodać soczewicę, fasolkę i kukurydzę. Gotować na małym ogniu po przykryciem około 20 – 30 minut.
  4. Kolendrę umyć i osuszyć. Łodygi oddzielić od liści, posiekać je i dodać do gotującego sosu. Doprawić solą i pieprzem. Liście również posiekać i zostawić do wykończenia dania.
  5. Podawać z ryżem lub quinoa, posypane świeżą kolendrą.

 

 

Chili con adzuki

Wydrukuj przepis
Porcje: 6-8 porcji Czas przygotowania: 1,5 godziny + namoczenie fasolki

Składniki

  • 1. Fasolkę zalać wodą i odstawić na noc.
  • 2. Soczewicę i fasolkę przepłukać dokładnie pod zimną, bieżącą wodą.
  • - Fasolkę wsypać do garnka i zalać 1 i ½ szklanki wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20-25 minut do miękkości. Odcedzić.
  • - Soczewicę zieloną wsypać do garnka i zalać 2/3 szklanki wody. Gotować na małym ogniu 15 minut pod przykryciem, następnie wyłączyć kuchenkę i zostawić na 10 minut. Odcedzić.
  • - Soczewicę czerwoną wsypać do garnka i zalać 2/3 szklanki wody. Gotować na małym ogniu 10 minut pod przykryciem, następnie wyłączyć kuchenkę i zostawić na 15 minut. Odcedzić.
  • 3. Pomidory z puszki zblendować.
  • 4. Cebulę i marchew pokroić w kostkę. Podsmażyć 3 minuty na patelni. Zalać sosem pomidorowym i gotować 10 minut. W tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
  • 5. Przelać do głębokiego garnka i dodać soczewicę, fasolkę i kukurydzę. Gotować na małym ogniu po przykryciem około 20 - 30 minut.
  • 6. Kolendrę umyć i osuszyć. Łodygi oddzielić od liści, posiekać je i dodać do gotującego sosu. Doprawić solą i pieprzem. Liście również posiekać i zostawić do wykończenia dania.
  • 7. Podawać z ryżem lub quinoa, posypane świeżą kolendrą.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz