Dania główne/ Mięsa

Chili con carne z awokado, śmietaną i kolendrą

Chili con carne w łagodniejszej i lżejszej wersji 😉 W przepisie nie ma fasoli i chili, przez co jest łatwiejsze do strawienia. Urozmaiciłam je awokado i śmietaną kokosową. Nie mogło też zabraknąć świeżej kolendry 🙂

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 6 porcji będziesz potrzebować:

  • 600 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 papryka
  • 700 g pasaty pomidorowej
  • 1 szalotka
  • 100 ml bulionu lub wody
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 dojrzałe awokado
  • 100 g kwaśnej śmietany kokosowej (użyłam wegańskiej firmy PlantON)
  • 350 g suchego ryżu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • doniczka świeżej kolendry

Wykonanie:

  1. Szalotkę i paprykę pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Wrzucić szalotkę i chwile smażyć. Dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Smażyć około 5 minut.
  3. Na patelnie z mięsem wlać pasatę, dodać wodę i pokrojoną paprykę. Doprawić kuminem, oregano i papryką. Gotować pod przykryciem około 40 minut, co jakiś czas wymieszać.
  4. W międzyczasie posiekać kolendrę i pokroić awokado w kostkę.
  5. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  6. Po upływie czasu sos doprawić solą i pieprzem.
  7. Do miseczki nasypać ryż i polać sosem. Ułożyć awokado, nałożyć łyżkę śmietanę i posypać kolendrą.

Porady:

Zamiast szalotki możesz użyć cebulę.

Jeśli nie masz czosnku niedźwiedziego, użyj jeden ząbek zwykłego czosnku.

Jeśli możesz chili,  dodaj go odrobinę po dolaniu sosu lub zamień paprykę słodką w przyprawie na paprykę ostrą.

Jeśli tolerujesz laktozę, możesz dodać zwykłą kwaśną śmietanę zamiast kokosowej.

Łodygi z kolendry drobno posiekaj i dodaj do sosu podczas gotowania. Mają bardzo dużo aromatu więc szkoda je wyrzucać.

Chili con carne z awokado, śmietaną i kolendrą

Wydrukuj przepis
Porcje: 6 porcji Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 600 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 papryka
  • 700 g pasaty pomidorowej
  • 1 szalotka
  • 100 ml bulionu lub wody
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 dojrzałe awokado
  • 100 g kwaśnej śmietany kokosowej (użyłam wegańskiej firmy PlantON)
  • 350 g suchego ryżu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • doniczka świeżej kolendry

Sposób przygotowania

1

Szalotkę i paprykę pokroić w kostkę.

2

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Wrzucić szalotkę i chwile smażyć. Dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Smażyć około 5 minut.

3

Na patelnie z mięsem wlać pasatę, dodać wodę i pokrojoną paprykę. Doprawić kuminem, oregano i papryką. Gotować pod przykryciem około 40 minut, co jakiś czas wymieszać.

4

W międzyczasie posiekać kolendrę i pokroić awokado w kostkę.

5

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

6

Po upływie czasu sos doprawić solą i pieprzem.

7

Do miseczki nasypać ryż i polać sosem. Ułożyć awokado, nałożyć łyżkę śmietanę i posypać kolendrą.

Notatki

Zamiast szalotki możesz użyć cebulę. Jeśli nie masz czosnku niedźwiedziego, użyj jeden ząbek zwykłego czosnku. Jeśli możesz chili, dodaj go odrobinę po dolaniu sosu lub zamień paprykę słodką w przyprawie na paprykę ostrą. Jeśli tolerujesz laktozę, możesz dodać zwykłą kwaśną śmietanę zamiast kokosowej. Łodygi z kolendry drobno posiekaj i dodaj do sosu podczas gotowania. Mają bardzo dużo aromatu więc szkoda je wyrzucać.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz