Dania główne/ Mięsa

Chili con carne

Chili con carne czyli mielona wołowina w sosie pomidorowym z czerwoną fasolą i kukurydzą. Popularne danie kuchni amerykańskiej serwowane z ryżem lub tortillą. Może być również podane jako przekąska z nachosami.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • 800 g mielonej wołowiny
  • 1 większa cebula
  • 5  pomidorów
  • 2 puszki czerwonej fasoli ( użyłam firmy Pudliszki)
  • 1 ½  puszki kukurydzy ( użyłam firmy Pudliszki)
  • 1- 2 papryczki chili
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki oregano
  • 4 łyżeczki bezglutenowej mieszanki przypraw taco ( użyłam firmy Casa de Mexico- dostępnej w sklepach Piotr i Paweł

Przygotowanie:

  1. Cebulę i chili pokroić w drobną kostkę.
  2. Pomidory obrać i pokroić w większa kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i chili, smażyć pół minuty. Dodać mięso. Przyprawić pieprzem, oregano i przyprawa do taco. Usmażyć i doprawić solą.
  4. Dodać pomidory i gotować na małym ogniu około 15 minut, aż zmiękną i utworzy się z nich sos.
  5. Dodać kukurydzę, podgotować chwilę (2-3 minuty) i dodać fasolę.
  6. Wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić do smaku.
  7. Można podawać z ryżem lub tortillą.

Porady:

Chili dodaj według uznania. Na początku jedną, zawsze w trakcie gotowania możesz skroić więcej.

 

Chili con carne

Wydrukuj przepis
Porcje: 6 porcji Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 800 g mielonej wołowiny
  • 1 większa cebula
  • 4 pomidory
  • 2 puszki czerwonej fasoli ( użyłam firmy Pudliszki)
  • 1 ½ puszki kukurydzy ( użyłam firmy Pudliszki)
  • 1- 2 małe papryczki chili
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki oregano
  • 4 łyżeczki bezglutenowej mieszanki przypraw taco ( użyłam firmy Casa de Mexico- dostępnej w sklepach Piotr i Paweł

Sposób przygotowania

1

Cebulę i chili pokroić w drobną kostkę.

2

Pomidory obrać i pokroić w większa kostkę.

3

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i chili, smażyć pół minuty. Dodać mięso. Przyprawić pieprzem, oregano i przyprawa do taco. Usmażyć i doprawić solą.

4

Dodać pomidory i gotować na małym ogniu około 15 minut, aż zmiękną i utworzy się z nich sos.

5

Dodać kukurydzę, podgotować chwilę (2-3 minuty) i dodać fasolę.

6

Wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić do smaku.

7

Można podawać z ryżem lub tortillą.

Notatki

Chili dodaj według uznania. Na początku jedną, zawsze w trakcie gotowania możesz skroić więcej.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz