Bez cukru/ Ciastka/ Lekkostrawne/ Słodkie/ Szybkie

Ciastka bananowe z orzechami i karobem

Ciastka bananowe są najzdrowszymi ciastkami, które udało mi się zrobić. Do ich przygotowania nie używa się cukru ani innych słodzików. Mają słodki smak dzięki bananom i daktylom. Są zdrową przekąską do pracy czy szkoły 🙂

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania ciastek  potrzebujesz:

  • 2 dojrzałe banany
  • 50 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonych daktyli bez pestek
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 100 g orzechów pekan
  • 50 g migdałów
  • 20 g pestek słonecznikapestek słonecznika
  • 10 g złotego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka karobu
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • papier do pieczenia

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. Daktyle i rodzynki namoczyć w gorącej wodzi przez około 15 minut, aż będą miękkie.
  3. Orzechy pekan i migdały posiekać lub zblednować na mniejsze kawałki.
  4. Za pomocą widelca rozgnieść banany. Przełożyć do miski i wymieszać z namoczonymi owocami. Dodać płatki, orzechy, wiórki, nasiona słonecznika, siemię i wymieszać. Na koniec posypać solą i karobem. Masę dokładnie wymieszać.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą dwóch łyżek formować średniej wielkości ciasta.
  6. Piec w piekarniku około 15 minut. Upieczone ciastka zdjąć z blachy i odczekać, aż wystygną.

Porady:

Orzechy można dowolnie mieszać. Jeśli nie masz lub nie możesz migdałów zamień je na inne orzechy np.: włoskie, laskowe. Nasiona słonecznika możesz zamienić na pestki dyni albo dodać więcej orzechów. Ważne jest, aby gramowo mniej więcej się zgadzało.

Jeśli nie przepadasz za karobem możesz użyć kakao.

Na moim Instagramie w wyróżnionych reakcjach możesz obejrzeć, jak przygotowuje te ciastka.

Ciastka bananowe z orzechami i karobem

Wydrukuj przepis
Porcje: 1 blacha Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 2 dojrzałe banany
  • 50 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonych daktyli bez pestek
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 100 g orzechów pekan
  • 50 g migdałów
  • 20 g pestek słonecznika
  • 10 g złotego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka karobu
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

2

Daktyle i rodzynki namoczyć w gorącej wodzi przez około 15 minut, aż będą miękkie.

3

Orzechy pekan i migdały posiekać lub zblednować na mniejsze kawałki.

4

Za pomocą widelca rozgnieść banany. Przełożyć do miski i wymieszać z namoczonymi owocami. Dodać płatki, orzechy, wiórki, nasiona słonecznika, siemię i wymieszać. Na koniec posypać solą i karobem. Masę dokładnie wymieszać.

5

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą dwóch łyżek formować średniej wielkości ciasta.

6

Piec w piekarniku około 15 minut. Upieczone ciastka zdjąć z blachy i odczekać, aż wystygną.

Notatki

Orzechy można dowolnie mieszać. Jeśli nie masz lub nie możesz migdałów zamień je na inne orzechy np.: włoskie, laskowe. Nasiona słonecznika możesz zamienić na pestki dyni albo dodać więcej orzechów. Ważne jest, aby gramowo mniej więcej się zgadzało. Jeśli nie przepadasz za karobem możesz użyć kakao. Na moim Instagramie w wyróżnionych reakcjach możesz obejrzeć, jak przygotowuje te ciastka.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz