Bez cukru/ Słodkie

Daktylowe batony z orzechami

Kiedy musisz zrezygnować z cukru przychodzą Ci do głowy różne pomysły. Nie jest łatwo znaleźć bezglutenowego i wegańskiego batonika, który będzie miał dobry skład i nie będzie zawierał cukru. Ciężko go odnaleźć w zwykłym osiedlowym sklepie więc trzeba się wybrać do takiego specjalistycznego czy ekologicznego. Od kilku dni chodziły za mną batony ale nie miałam czasu się wyrwać na drugi koniec miasta tylko po batony. Postanowiłam, że zrobie je sama 😛 Było warto bo ich przygotowanie zajmuje kilka minut, zdecydowanie szybciej niż jazda do sklepu! Wystarczy, że namoczysz dzień wcześniej daktyle, a na drugi dzień zblednujesz je z orzechami. Zdrowa i łatwa przekąska, w sam raz do pracy 🙂

Składniki & przygotowanie

Do zrobienia 8 batonów potrzebujesz:

  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 150 g migdałów
  • 50 g wiórków kokosowych lub chipsów kokosowych
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • blaszka o rozmiarach 30/18 cm lub większa

Wykonanie:

  1. Daktyle zalać wodą i namoczyć przez noc. Kolejnego dnia odcedzić.
  2. W termomiskie zblendować orzechy. Dodać daktyle, wiórki i zblendować do połączenia masy.
  3. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i rozprowadzić równomiernie na wysokość około 2 cm*.
  4. Odstawić na kila godzin do lodówki, a następnie pokroić na grube paski. Przechowywać w lodówce.

Porady:

Po namoczeniu przejrzeć daktyle. Czasem się zdarza, że zostały źle przebranie i można znaleźć pestki lub twarde części.

Orzechów nie blendować na pył/mąkę.

*Rozmiar blaszki może być większy. Swoje batony możesz uformować zostawiając miejsce na blaszce. Wypełnij tylko część, tak aby batony miały wysokość około 2 cm. Zostawiając trochę miejsca będzie Ci się łatwiej wyciągać pokrojoną masę.

Daktylowe batony z orzechami

Wydrukuj przepis
Porcje: 8 sztuk Czas przygotowania: 15 minut+ namoczenie daktyli + schłodzenie

Składniki

  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 150 g migdałów
  • 50 g wiórków kokosowych lub chipsów kokosowych
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • blaszka o rozmiarach 30/18 cm lub większa

Sposób przygotowania

1

Daktyle zalać wodą i namoczyć przez noc. Kolejnego dnia odcedzić.

2

W termomiskie zblendować orzechy. Dodać daktyle, wiórki i zblendować do połączenia masy.

3

Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i rozprowadzić równomiernie na wysokość około 2 cm*.

4

Odstawić na kila godzin do lodówki, a następnie pokroić na grube paski. Przechowywać w lodówce.

Notatki

Po namoczeniu przejrzeć daktyle. Czasem się zdarza, że zostały źle przebranie i można znaleźć pestki lub twarde części. Orzechów nie blendować na pył/mąkę. *Rozmiar blaszki może być większy. Swoje batony możesz uformować zostawiając miejsce na blaszce. Wypełnij tylko część, tak aby batony miały wysokość około 2 cm. Zostawiając trochę miejsca będzie Ci się łatwiej wyciągać pokrojoną masę.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz