Dania główne/ Wegańskie

Farsz do pierożków azjatyckich

Pierożki azjatyckie muszą mieć jakiś farsz. Chciałam, aby to był wegański przepis wiec farsz składa się z samych warzyw i oczywiście przypraw. Wykorzystałam do niego: marchew, por, kapustę pekińską, boczniaki, paprykę i szalotkę. Przepis na ciasto na pierożki azjatyckie znajdziesz na moim blogu.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania potrzebujesz:

  • 1 marchew
  • 10 cm por (od strony korzenia)
  • ½ średniej kapusty pekińskiej
  • 250 g boczniaków
  • 1 mała papryka
  • szalotka
  • imbir wielkości kciuka

Przyprawy:

  • 3 liście kafiru
  • 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego lub ząbek czosnku
  • 5 ziaren kardamonu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • szczypta ziaren kozieradki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1,5 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • doniczka świeżej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • olej/oliwa

Wykonanie:

  1. Warzywa umyć. Marchew, szalotkę i imbir obrać.
  2. Przyprawy, które nie są zmielone rozbić w moździerzu.
  3. Szalotkę pokroić w kostkę, a por w plastry. Imbir bardzo drobniutko pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić wszystkie przyprawy, kafir, szalotkę, imbir i por. Dusić na małym ogniu kilka minut. Zdjąć z patelni.
  4. Marchew zetrzeć na tarce. Kapustę i boczniaka posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. Każde warzywo wsypać osobno do miseczek.
  5. Na tą samą patelnie wlać 1 łyżkę oleju i podsmażyć marchew z papryką. Jak będą miękkie zdjąć z ognia. Następnie rozgrzać znowu patelnie i dodać 2 łyżki oleju. Wrzucić boczniaki i doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż będą złote. Na koniec podsmażyć na patelni kapustę. Kiedy będzie już miękka dodać na patelnie wszystkie warzywa, wymieszać i smażyć jeszcze chwile, aż przejdą smakiem i przyprawami. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Kolendrę posiekać i dodać do farszu.
  7. Farsz przełożyć do miski i odczekać, aż wystygnie.
  8. Farsz nadaje się do pierogów jak i sajgonek.

Porady:

Ciasto na pierożki azjatyckie znajdziesz tu.

Przyprawy w ziarnach należy dobrze rozgnieść w moździerzu, aby nie były wyczuwalne przy jedzeniu.

Kawałki warzyw musza być na tyle małe, aby zmieściły się na jedną łyżeczkę przy nakładaniu farszu. Kapustę najlepiej przesiąkać kilka razy, aby nie była za długa, podobnie może być z dużymi boczniakami.

Farsz powinien być dobrze doprawiony.

Farsz do pierożków azjatyckich

Wydrukuj przepis
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 1 marchew
  • 10 cm por (od strony korzenia)
  • ½ średniej kapusty pekińskiej
  • 250 g boczniaków
  • 1 mała papryka
  • szalotka
  • imbir wielkości kciuka
  • Przyprawy:
  • 3 liście kafiru
  • 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego lub ząbek czosnku
  • 5 ziaren kardamonu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • szczypta ziaren kozieradki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1,5 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • doniczka świeżej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • olej/oliwa

Sposób przygotowania

1

Warzywa umyć. Marchew, szalotkę i imbir obrać.

2

Przyprawy, które nie są zmielone rozbić w moździerzu.

3

Szalotkę pokroić w kostkę, a por w plastry. Imbir bardzo drobniutko pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić wszystkie przyprawy, kafir, szalotkę, imbir i por. Dusić na małym ogniu kilka minut. Zdjąć z patelni.

4

Marchew zetrzeć na tarce. Kapustę i boczniaka posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. Każde warzywo wsypać osobno do miseczek.

5

Na tą samą patelnie wlać 1 łyżkę oleju i podsmażyć marchew z papryką. Jak będą miękkie zdjąć z ognia. Następnie rozgrzać znowu patelnie i dodać 2 łyżki oleju. Wrzucić boczniaki i doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż będą złote. Na koniec podsmażyć na patelni kapustę. Kiedy będzie już miękka dodać na patelnie wszystkie warzywa, wymieszać i smażyć jeszcze chwile, aż przejdą smakiem i przyprawami. Doprawić solą i pieprzem.

6

Kolendrę posiekać i dodać do farszu.

7

Farsz przełożyć do miski i odczekać, aż wystygnie.

8

Farsz nadaje się do pierogów jak i sajgonek.

Notatki

Przyprawy w ziarnach należy dobrze rozgnieść w moździerzu, aby nie były wyczuwalne przy jedzeniu. Kawałki warzyw musza być na tyle małe, aby zmieściły się na jedną łyżeczkę przy nakładaniu farszu. Kapustę najlepiej przesiąkać kilka razy, aby nie była za długa, podobnie może być z dużymi boczniakami. Farsz powinien być dobrze doprawiony.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz