Dania główne/ Makarony

Fusilli z owocami morza

Makaron z owocami morza smakuje przepysznie jeśli przygotujemy go na bazie białego wina i masła. Można tu użyć dowolnych owoców, takie które najbardziej lubicie. Ja szczególnie preferuje krewetki wiec użyłam ich najwięcej. Takie danie idealnie sprawdzi się na kolacje ze znajomymi. Aby wyglądało jeszcze bardziej efektownie wykorzystaj kolorowy makaronu fusilli 🙂

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania trzech porcji makaronu potrzebujesz:

  • opakowanie bezglutenowego makaronu fusilli firmy Inocola
  • 225 g mieszanki owoców morza
  • 150 g średniej wielkości obranych krewetek
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • szalotka
  • ¼ pepperoni
  • 20 ml oliwy
  • 3 łyżki masła (użyłam wegańskiego)
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotować owoce morza (odmrozić, obrać, oczyścić).
  2. Czosnek pokroić w plastry, chili i szalotkę w kostkę. Pietruszkę drobno posiekać.
  3. Ugotować makaron al dente – według przepisu na opakowaniu.
  4. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej i 2 łyżki masła. Dodać szalotkę, czosnek i krewetki. Smażyć minutę, doprawić solą i pieprzem. Dodać resztę owoców morza i chili, smażyć kolejną minutę. Doprawić.
  5. Na patelnię wlać wino i zredukować płyn. Dodać makaron i łyżkę masła. Wymieszać.
  6. Zdjąć z ognia i posypać posiekaną pietruszką.

 

Wydrukuj przepis
Porcje: 3 porcje Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • opakowanie bezglutenowego makaronu fusilli firmy Inocola
  • 225 g mieszanki owoców morza
  • 150 g średniej wielkości obranych krewetek
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • szalotka
  • ¼ pepperoni
  • 20 ml oliwy
  • 3 łyżki masła (użyłam wegańskiego)
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania

1

Przygotować owoce morza (odmrozić, obrać, oczyścić).

2

Czosnek pokroić w plastry, chili i szalotkę w kostkę. Pietruszkę drobno posiekać.

3

Ugotować makaron al dente - według przepisu na opakowaniu.

4

W międzyczasie na patelni rozgrzać olej i 2 łyżki masła. Dodać szalotkę, czosnek i krewetki. Smażyć minutę, doprawić solą i pieprzem. Dodać resztę owoców morza i chili, smażyć kolejną minutę. Doprawić.

5

Na patelnię wlać wino i zredukować płyn. Dodać makaron i łyżkę masła. Wymieszać.

6

Zdjąć z ognia i posypać posiekaną pietruszką.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz