Bez cukru/ Słodkie/ Śniadania

Gryczane pancakes z jagodami

Gryczane pancakes już jakiś czas temu pojawiły się na moim blogu. Uwielbiam takie słodkie śniadanie 🙂 Postanowiłam urozmaicić te placuszki i dodałam do ciasta jagody. Wyszły przepyszne! Delikatne, puszyste i lekko kwaśne od owoców. Wypróbujcie sami 🙂

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 9 pancakes potrzebujesz:

  • 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej (około 150 g)
  • 4 łyżki jogurtu kokosowego bez cukru (użyłam firmy PlantON)
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki erytrytolu
  • 70 g mrożonych jagód
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • woda

Dodatkowo:

  • pasta z migdałów
  • konfitura jagodowa bez cukru (użyłam jagody kamczackiej firmy Natjun)
  • garść borówek
  • garść malin
  • granat
  • blender

Przygotowanie:

  1. Kaszę wsypać do miski, zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia.
  2. Na drugi dzień rano kaszę odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą. Przesypać do wysokiego naczynia od blendera. Dodać jogurt, sodę i erytrytol. Zblednować na gładką masę.
  3. Do ciasta dosypać jagody i wymieszać.
  4. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju. Nałożyć łyżką ciasto wielkości otworu od kubka. Smażyć chwilę na średnim ogniu i obrócić. Gdy będą już złote zdjąć z patelni. Powtórzyć z kolejnymi plackami.
  5. Pancakes ułożyć na talerzu. Polać pastą orzechową, konfiturą i posypać owocami.

Porady:

Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj więcej jogurtu.

Jagód nie trzeba rozmrażać. Mrożone wrzucamy do ciasta, a na patelni pod wpływem ciepła dojdą same.

Możesz użyć dowolnych owoców do posypania.

Zamiast erytrytolu możesz użyć ksylitol lub miód.

Do zblenodwania kaszy niezbędny jest blender o dużej mocy.

W zależności od patelni pancakes mogą przywierać lub potrzebować więcej oleju do smażenia. Wybierz patelnie teflonową, taką jak używasz do naleśników.

Wydrukuj przepis
Porcje: 9 pancakes Czas przygotowania: 10 minut + namoczenie kaszy

Składniki

  • 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej (około 150 g)
  • 4 łyżki jogurtu kokosowego bez cukru (użyłam firmy PlantON)
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki erytrytolu
  • 70 g mrożonych jagód
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • woda
  • Dodatkowo:
  • pasta z migdałów
  • konfitura jagodowa bez cukru (użyłam jagody kamczackiej firmy Natjun)
  • garść borówek
  • garść malin
  • granat
  • blender

Sposób przygotowania

1

Kaszę wsypać do miski, zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia.

2

Na drugi dzień rano kaszę odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą. Przesypać do wysokiego naczynia od blendera. Dodać jogurt, sodę i erytrytol. Zblednować na gładką masę.

3

Do ciasta dosypać jagody i wymieszać.

4

Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju. Nałożyć łyżką ciasto wielkości otworu od kubka. Smażyć chwilę na średnim ogniu i obrócić. Gdy będą już złote zdjąć z patelni. Powtórzyć z kolejnymi plackami.

5

Pancakes ułożyć na talerzu. Polać pastą orzechową, konfiturą i posypać owocami.

Notatki

Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj więcej jogurtu. Jagód nie trzeba rozmrażać. Mrożone wrzucamy do ciasta, a na patelni pod wpływem ciepła dojdą same. Możesz użyć dowolnych owoców do posypania. Zamiast erytrytolu możesz użyć ksylitol lub miód. Do zblenodwania kaszy niezbędny jest blender o dużej mocy. W zależności od patelni pancakes mogą przywierać lub potrzebować więcej oleju do smażenia. Wybierz patelnie teflonową, taką jak używasz do naleśników.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz