Bez cukru/ Ciasta/ Słodkie/ Świąteczne

Jesienny jagielnik z dynią i cynamonem

Kiedy przychodzi jesień bardzo często korzystam z dyni. Kupiłam ostatnio kilka sztuk i zrobiłam puree z dyni. Nabrałam ochoty na coś słodkiego więc zajrzałam do szafy i znalazłam kilka rzeczy, z których można przygotować ciasto. Chciałam, żeby było łatwe i zawierało proste składniki. Spód przygotowałam z suszonych daktyli i migdałów, a dynię połączyłam z kaszą jaglaną. Ciasto nie zawiera glutenu, cukru i nabiału. Nie trzeba go piec w piekarniku, wystarczy schłodzić na noc w lodówce.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebować:

Masa jaglano-dyniowa:

  • 250 g kaszy jaglanej
  • 550 ml napoju ryżowego (użyłam firmy Natumi)
  • 70 g ksylitolu
  • 400 g puree z dyni
  • 2 szczypty wanilii

Spód:

  • 200 g suszonych daktyli (użyłam firmy Denver Food)
  • 200 g migdałów (użyłam firmy Denver Food)
  • ½ łyżeczki karobu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka nierafinowanego oleju kokosowego

Dodatkowo:

  • termomiks
  • okrągła forma o średnicy 25 cm
  • owoce jagodowe

Przygotowanie:

  1. Kaszę przepłukać dokładnie na sitku i przełożyć do garnka. Zalać 500 ml napoju ryżowego i gotować pod przykryciem 15 minut, aż kasza będzie bardzo miękka. Do ugotowanej kaszy dodać ksylitol i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  2. SPÓD: Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić do czasu, aż zmiękną. Odcedzić.
  3. Migdały drobno zblendować, następnie dodać daktyle, cynamon, kardamon i olej kokosowy. Zmiksować. Spód formy wyłożyć masą daktylową i odłożyć do lodówki.
  4. Kaszę połączyć z dynią i wanilią. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać trochę napoju ryżowego. Zblendować na gładką masę.
  5. Formę wyjąć z lodówki i przełożyć masę jaglaną. Przykryć folią i wstawić do lodówki na noc, aby się schłodziła.
  6. Schłodzony jagielnik pokroić na kawałki i podawać z owocami jagodowymi. Można posypać cynamonem 😉

Porady:

Daktyle najszybciej zmiękną, jeśli zalejesz je wrzątkiem. Po 15 minutach będą już miękkie.
Migdały zmielić na mniejsze kawałki, ale nie na pył.
Masa jaglana musi być gęsta, ma przypominać budyń. Jeśli twoje puree jest bardzo rzadkie dodawaj je stopniowo do kaszy i sprawdzaj na bieżąco konsystencję. Może będziesz potrzebować mniejsze ilości.
Ciasto przechowuj w lodówce przykryte folią, aby nie obeschło.
Jeśli nie masz migdałów użyj innych orzechów np.: laskowych, brazylijskich czy włoskich.

Jesienny jagielnik z dynią i cynamonem

Wydrukuj przepis
Porcje: forma 25 cm Czas przygotowania: godzina+ czas schłodzenia

Składniki

  • Masa jaglano-dyniowa:
  • 250 g kaszy jaglanej
  • 550 ml napoju ryżowego (użyłam firmy Natumi)
  • 70 g ksylitolu
  • 400 g puree z dyni
  • 2 szczypty wanilii
  • Spód:
  • 200 g suszonych daktyli (użyłam firmy Denver Food)
  • 200 g migdałów (użyłam firmy Denver Food)
  • ½ łyżeczki karobu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka nierafinowanego oleju kokosowego
  • Dodatkowo:
  • termomiks
  • okrągła forma o średnicy 25 cm
  • owoce jagodowe

Sposób przygotowania

1

Kaszę przepłukać dokładnie na sitku i przełożyć do garnka. Zalać 500 ml napoju ryżowego i gotować pod przykryciem 15 minut, aż kasza będzie bardzo miękka. Do ugotowanej kaszy dodać ksylitol i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

2

SPÓD: Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić do czasu, aż zmiękną. Odcedzić.

3

Migdały drobno zblendować, następnie dodać daktyle, cynamon, kardamon i olej kokosowy. Zmiksować. Spód formy wyłożyć masą daktylową i odłożyć do lodówki.

4

Kaszę połączyć z dynią i wanilią. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać trochę napoju ryżowego. Zblendować na gładką masę.

5

Formę wyjąć z lodówki i przełożyć masę jaglaną. Przykryć folią i wstawić do lodówki na noc, aby się schłodziła.

6

Schłodzony jagielnik pokroić na kawałki i podawać z owocami jagodowymi.

Notatki

Daktyle najszybciej zmiękną, jeśli zalejesz je wrzątkiem. Po 15 minutach będą już miękkie. Migdały zmielić na mniejsze kawałki, ale nie na pył. Masa jaglana musi być gęsta, ma przypominać budyń. Jeśli twoje puree jest bardzo rzadkie dodawaj je stopniowo do kaszy i sprawdzaj na bieżąco konsystencję. Może będziesz potrzebować mniejsze ilości. Ciasto przechowuj w lodówce przykryte folią, aby nie obeschło. Jeśli nie masz migdałów użyj innych orzechów np.: laskowych, brazylijskich czy włoskich.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz