Dania główne/ Świąteczne

Karp wigilijny

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania potrzebujesz:

  • 1 średniej wielkości wypatroszony karp
  • ½ szklanki bezglutenowej mąki kukurydzianej
  • 1 cebula
  • ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Karpia dokładnie umyć i pokroić w dzwonki o grubości około 2 cm.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Karpia przyprawić solą i pieprzem, obłożyć cebulą i skropić lekko cytryną. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  3. Karpia wyjąć z lodówki i pozbyć się cebuli. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące.
  4. Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć karpia i zmniejszyć ogień. Smażyć około 8 minut z każdej strony, na małym ogniu.
  5. Usmażonego karpia można odsączyć na ręczniku papierowym.

Porady:

Olej musi być dobrze rozgrzany, zanim włożysz na patelnię karpia.

Wlej więcej oleju na patelnię niż zazwyczaj używasz do smażenia.

Im dłużej karp będzie leżał w lodówce z przyprawami, tym lepiej będzie smakował. Najlepiej przyprawić go z samego rana, aby przeszedł przyprawami do wigilii.

Podczas obtaczania karpia w mące, można ją przesiewać przez sito, aby nie tworzyły się grudki.

Tak usmażonego karpia można odgrzewać w piekarniku.

Karp wigilijny

Wydrukuj przepis
Porcje: około 8 kawałków Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 1 średniej wielkości wypatroszony karp
  • ½ szklanki bezglutenowej mąki kukurydzianej
  • 1 cebula
  • ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1

Karpia dokładnie umyć i pokroić w dzwonki o grubości około 2 cm.

2

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Karpia przyprawić solą i pieprzem, obłożyć cebulą i skropić lekko cytryną. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

3

Karpia wyjąć z lodówki i pozbyć się cebuli. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące.

4

Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć karpia i zmniejszyć ogień. Smażyć około 8 minut z każdej strony, na małym ogniu.

5

Usmażonego karpia można odsączyć na ręczniku papierowym.

Notatki

Olej musi być dobrze rozgrzany, zanim włożysz na patelnię karpia. Wlej więcej oleju na patelnię niż zazwyczaj używasz do smażenia. Im dłużej karp będzie leżał w lodówce z przyprawami, tym lepiej będzie smakował. Najlepiej przyprawić go z samego rana, aby przeszedł przyprawami do wigilii. Podczas obtaczania karpia w mące, można ją przesiewać przez sito, aby nie tworzyły się grudki Tak usmażonego karpia można odgrzewać w piekarniku.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz