Dania główne/ Kasze/ Wegańskie

Kasza jaglana gotowana na mleczku kokosowym z chrupiącymi warzywami

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 3 porcji potrzebujesz:

Kasza:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • około 400 ml bulionu warzywnego
  • 6 suszonych liści kafiru
  • źdźbło trawy cytrynowej
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1/3 łyżeczki kozieradki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz

Pieczone warzywa:

  • 2 marchewki
  • 400 g dyni piżmowej
  • 1 pak choi
  • ½ kapusty pekińskiej
  • cukinia
  • 1 szalotka
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki kolendry mielonej
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • doniczka świeżej kolendry
  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

Kasza jaglana:

  1. Do garnka wlać mleczko kokosowe i włączyć ogień. Dodać kafir, kozieradkę, kurkumę, czosnek i imbir.
  2. Za pomocą tępej końcówki noża uderzyć kilka razy w trawę cytrynową, aby wydobył się aromat. Dorzucić do mleczka i gotować na małym ogniu około 10 minut.
  3. Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą.
  4. Bulion podgrzać, aby miał taką samą temperaturę jak mleczko kokosowe. Połączyć ze sobą i wymieszać. Wsypać kaszę jaglaną i gotować na małym ogniu około 10 minut, aż stanie się miękka.
  5. Wyjąć trawę cytrynową i liście kafiru. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Kaszę przełożyć do garnka z szerokim dnem.

Pieczone warzywa:

  1. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
  2. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, a następnie w plastry. Dynię obrać i pokroić w kostkę wielkości 1 cm. Marchewkę pokroić w słupki, a szalotkę w drobną kostkę. Kapustę pekińską i pak choi poszatkować.
  3. Do pierwszej miski wsypać cukinię i dynię. Do drugiej: kapustę pekińska, marchew i szalotkę. Pak choi zostawić na sam koniec.
  4. W miseczce wymieszać: czosnek, kurkumę, paprykę i kolendrę. Połowę przypraw wsypać do miski z cukinią i dynią, a drugą połowę do miski z kapustą, marchewką i szalotką. Do każdej dolać po łyżce oliwy. Przyprawić solą i pieprzem, następnie wymieszać.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć warzywa z pierwszej miski i włożyć do piekarnika. Piec 10 minut. Następnie otworzyć piekarnik i dorzucić warzywa z drugiej miski. Piec jeszcze 5 minut, aż się zarumienią.

Pozostałe czynności:

  1. Kolendrę drobno posiekać.
  2. Do garnka z kaszą przełożyć upieczone warzywa. Wszystko wymieszać i doprawić, jeśli potrzeba.
  3. Przełożyć na talerze i posypać kolendrą.

Porady:

Warzywa muszą być pieczone osobno, ponieważ cukinia i dynia potrzebują dłuższego czasu w piekarniku.

Podczas gotowania kaszy, co jakiś czas ją zamieszaj. Uważaj, aby się nie przypaliła. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu.

Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam to danie.

Kasza jaglana gotowana na mleczku kokosowym z chrupiącymi warzywami

Wydrukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • Kasza:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • około 400 ml bulionu warzywnego
  • 6 suszonych liści kafiru
  • źdźbło trawy cytrynowej
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1/3 łyżeczki kozieradki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • Pieczone warzywa:
  • 2 marchewki
  • 400 g dyni piżmowej
  • 1 pak choi
  • ½ kapusty pekińskiej
  • cukinia
  • 1 szalotka
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki kolendry mielonej
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • doniczka świeżej kolendry
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania

1

Kasza jaglana:

2

Do garnka wlać mleczko kokosowe i włączyć ogień. Dodać kafir, kozieradkę, kurkumę, czosnek i imbir.

3

Za pomocą tępej końcówki noża uderzyć kilka razy w trawę cytrynową, aby wydobył się aromat. Dorzucić do mleczka i gotować na małym ogniu około 10 minut.

4

Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą.

5

Bulion podgrzać, aby miał taką samą temperaturę jak mleczko kokosowe. Połączyć ze sobą i wymieszać. Wsypać kaszę jaglaną i gotować na małym ogniu około 10 minut, aż stanie się miękka.

6

Wyjąć trawę cytrynową i liście kafiru. Doprawić solą i pieprzem.

7

Kaszę przełożyć do garnka z szerokim dnem.

8

Pieczone warzywa:

9

Piekarnik nagrzać do 220 stopni.

10

Cukinię przekroić wzdłuż na pół, a następnie w plastry. Dynię obrać i pokroić w kostkę wielkości 1 cm. Marchewkę pokroić w słupki, a szalotkę w drobną kostkę. Kapustę pekińską i pak choi poszatkować.

11

Do pierwszej miski wsypać cukinię i dynię. Do drugiej: kapustę pekińska, marchew i szalotkę. Pak choi zostawić na sam koniec.

12

W miseczce wymieszać: czosnek, kurkumę, paprykę i kolendrę. Połowę przypraw wsypać do miski z cukinią i dynią, a drugą połowę do miski z kapustą, marchewką i szalotką. Do każdej dolać po łyżce oliwy. Przyprawić solą i pieprzem, następnie wymieszać.

13

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć warzywa z pierwszej miski i włożyć do piekarnika. Piec 10 minut. Następnie otworzyć piekarnik i dorzucić warzywa z drugiej miski. Piec jeszcze 5 minut, aż się zarumienią.

14

Pozostałe czynności:

15

Kolendrę drobno posiekać.

16

Do garnka z kaszą przełożyć upieczone warzywa. Wszystko wymieszać i doprawić, jeśli potrzeba.

17

Przełożyć na talerze i posypać kolendrą

Notatki

Warzywa muszą być pieczone osobno, ponieważ cukinia i dynia potrzebują dłuższego czasu w piekarniku. Podczas gotowania kaszy, co jakiś czas ją zamieszaj. Uważaj, aby się nie przypaliła. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz