Dania główne/ Kasze/ Lekkostrawne/ Wegańskie

Kasza sorgo z pieczonymi warzywami

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 3 porcji potrzebujesz:

Warzywa:

  • 2 cukinie
  • 2 papryki
  • 15 cm kawałek białej części por
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmaryny
  • sól
  • pieprz

Kasza:

  • 1 szklanka kaszy sorgo
  • około 4 szklanek warzywnego bulionu
  • 1 duża szalotka
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta rozmaryny
  • szczypta tymianku
  • sól

Wykonanie

Pieczone warzywa:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. Cukinie pokroić w plastry. Pozbyć się gniazd w papryce i pokroić na kawałki wielkości cukinii. Por pokroić w plasterki.
  3. Cukinię i paprykę wrzucić do miski, polać oliwą i dodać przyprawy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć warzywa. Piec w piekarniku 20 minut.
  4. Po upływie czasu na blachę dołożyć por i wszystko wymieszać. Piec kolejne 15-20 minut, aż warzywa będą upieczone.

Kasza:

  1. Szalotkę pokroić w drobną kostkę. W średniej wielości garnku rozgrzać oliwę, wrzucić szalotkę i chwilę podsmażyć. Dodać kaszę, tymianek i rozmaryn, wymieszać i zalać chochlą bulionu. Kiedy bulion odparuje, dodajemy kolejną porcje. Powtarzać, aż kasza będzie miękka, czyli około 30-40 minut.
  2. Do garnka z ugotowaną kaszą dodać upieczone warzywa i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, jeśli potrzeba. Przykryć pokrywką i odstawić na 5 minut.
  3. Przełożyć na talerze. Można posypać świeżą pietruszką.

Porady:

Kasze gotujemy tak jak risotto, czyli podlewamy stopniowo bulionem. Wlewamy chochle, czekamy aż wyparuje i powtarzamy. Kaszę ciągle mieszamy, aby się nie przypaliła.

Kasza sorgo z pieczonymi warzywami

Wydrukuj przepis
Porcje: 3 porcje Czas przygotowania: godzina

Składniki

  • Warzywa:
  • 2 cukinie
  • 2 papryki
  • 15 cm kawałek białej części por
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmaryny
  • sól
  • pieprz
  • Kasza:
  • 1 szklanka kaszy sorgo
  • około 4 szklanek warzywnego bulionu
  • 1 duża szalotka
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta rozmaryny
  • szczypta tymianku
  • sól

Sposób przygotowania

1

Pieczone warzywa:

2

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

3

Cukinie pokroić w plastry. Pozbyć się gniazd w papryce i pokroić na kawałki wielkości cukinii. Por pokroić w plasterki.

4

Cukinię i paprykę wrzucić do miski, polać oliwą i dodać przyprawy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć warzywa. Piec w piekarniku 20 minut.

5

Po upływie czasu na blachę dołożyć por i wszystko wymieszać. Piec kolejne 15-20 minut, aż warzywa będą upieczone.

6

Kasza:

7

Szalotkę pokroić w drobną kostkę. W średniej wielości garnku rozgrzać oliwę, wrzucić szalotkę i chwilę podsmażyć. Dodać kaszę, tymianek i rozmaryn, wymieszać i zalać chochlą bulionu. Kiedy bulion odparuje, dodajemy kolejną porcje. Powtarzać, aż kasza będzie miękka, czyli około 30-40 minut.

8

Do garnka z ugotowaną kaszą dodać upieczone warzywa i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, jeśli potrzeba. Przykryć pokrywką i odstawić na 5 minut.

9

Przełożyć na talerze. Można posypać świeżą pietruszką.

Notatki

Kasze gotujemy tak jak risotto, czyli podlewamy stopniowo bulionem. Wlewamy chochle, czekamy aż wyparuje i powtarzamy. Kaszę ciągle mieszamy, aby się nie spaliła.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz