Dania główne/ Makarony

Makaron ryżowy z fasolką szparagową i marchewką

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania dwóch porcji makaronu potrzebujesz:

  • 120 g makaronu ryżowego (wstążki)
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 marchewka
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • imbir wielkości kciuka
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 4 łyżki oleju wokol firmy BIO PLANETE
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • szczypta chili
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 4 łyżki soku z limonki
  • sólopcjonalnie:
  • sezam

Przygotowanie:

  1. Obraną marchewkę zetrzeć na paski za pomocą obieraczki.
  2. Makaron gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zalać zimną wodą i odcedzić.
  3. Odciąć końcówki fasolki i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka z wodą i zagotować. Po dwóch minutach odcedzić.
  4. Szalotkę i imbir pokroić w drobną kostkę.
  5. Na patelni rozgrzać olej wokół i dwie łyżki oleju sezamowego. Dodać cebulę, imbir i szczyptę chili. Smażyć 30 sekund. Dodać marchew, fasolkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą, cukrem i sokiem z limonki.
  6. Na patelnię przełożyć ugotowany makaron, dodać olej sezamowy i wymieszać.
  7. Podawać posypane szczypiorkiem i sezamem.

Makaron ryżowy z fasolką szparagową i marchewką

Wydrukuj przepis
Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 120 g makaronu ryżowego (wstążki)
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 marchewka
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • imbir wielkości kciuka
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 4 łyżki oleju wokol firmy BIO PLANETE
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • szczypta chili
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 4 łyżki soku z limonki
  • sól
  • opcjonalnie:
  • sezam

Sposób przygotowania

1

Obraną marchewkę zetrzeć na paski za pomocą obieraczki.

2

Makaron gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zalać zimną wodą i odcedzić.

3

Odciąć końcówki fasolki i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka z wodą i zagotować. Po dwóch minutach odcedzić.

4

Szalotkę i imbir pokroić w drobną kostkę.

5

Na patelni rozgrzać olej wokół i dwie łyżki oleju sezamowego. Dodać cebulę, imbir i szczyptę chili. Smażyć 30 sekund. Dodać marchew, fasolkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą, cukrem i sokiem z limonki.

6

Na patelnię przełożyć ugotowany makaron, dodać olej sezamowy i wymieszać.

7

Podawać posypane szczypiorkiem i sezamem.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz