Dania główne/ Makarony/ Wegańskie

Makaron z cukinii i marchewki z sosem orzechowym

Do przygotowania warzywnych makaronów niezbędna jest obieraczka do julienne lub spiralizer. Dzięki nim szybko i sprawnie przygotujesz makaron. W moim przepisie użyłam marchewki i cukinii. Do tego przyrządziłam sos na bazie masła orzechowego i sosu rybnego, który nadaje potrawie przepyszny smak. Koniecznie dodajcie orzechy, sezam i kolendrę !

Składniki & przygotowanie

Potrzebujesz:

  • 2 grubsze marchewki
  • 1 duża cukinia
  • szalotka
  • 2 łyżki oleju sezamowego

sos:

  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka octu
  • 1 i ½ łyżki syropy ryżowego
  • 1 cm/2 cm obranego kawałka imbiru
  • 1 ząbek czosnku

do podania:

  • 2 garście uprażonych orzeszków ziemnych
  • łyżeczka sezamu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • garść posiekanych świeżych liści kolendry

Przygotowanie:

  1. Imbir pokroić w drobną kostkę. W miseczce dokładnie wymieszać składniki na sos.
  2. Za pomocą specjalnej obieraczki ( do warzywnego makaronu) zetrzeć obraną marchew i cukinie. Cukinie obierać do momentu aż pojawią się pestki .
  3. Szalotkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać szalotkę, a następnie cukinie i marchew. Smażyć minutę, mieszając. Dodać sos, wymieszać i smażyć minutę/dwie. Dorzucić orzechy wymieszać i zdjąć z ognia.
  4. Przełożyć na talerze. Posypać sezamem, szczypiorkiem i kolendrą.

Makaron z cukinii i marchewki z sosem orzechowym

Wydrukuj przepis
Porcje: 3 porcje Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 2 grubsze marchewki
  • 1 duża cukinia
  • szalotka
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sos:
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka octu
  • 1 i ½ łyżki syropy ryżowego
  • 1 cm/2 cm obranego kawałka imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • do podania:
  • 2 garście uprażonych orzeszków (ślonych nie)
  • łyżeczka sezamu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • garść posiekanych świeżych liści kolendry

Sposób przygotowania

1

Imbir pokroić w drobną kostkę. W miseczce dokładnie wymieszać składniki na sos.

2

Za pomocą specjalnej obieraczki ( do warzywnego makaronu) zetrzeć obraną marchew i cukinie. Cukinie obierać do momentu aż pojawią się pestki .

3

Szalotkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać szalotkę, a następnie cukinie i marchew. Smażyć minutę, mieszając. Dodać sos, wymieszać i smażyć minutę/dwie. Dorzucić orzechy wymieszać i zdjąć z ognia.

4

Przełożyć na talerze. Posypać sezamem, szczypiorkiem i kolendrą.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz