Bez cukru/ Lekkostrawne/ Słodkie/ Świąteczne

Mazurek z kremem daktylowo-orzechowym

Kolejny przepis na mazurek wielkanocny. Tym razem co ciasta dodałam mąkę kokosową, a krem zrobiłam z suszonych daktyli i orzechów laskowych 🙂 przepis jest bezglutenowy, wegański i nie zawiera cukru.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania mazurka potrzebujesz:

Ciasto:

  • 50 g mąki ryżowej
  • 25 g mąki jaglanej
  • 25 g mąki kokosowej
  • 25 g mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka mielonego złotego siemienia lnianego
  • 75 g wegańskiego masła z lodówki
  • 20 g miodu

Krem:

  • 150 g suszonych daktyli bez pestek
  • 3 łyżki pasty z orzechów laskowych bez cukru i soli (użyłam firmy Nutura)

Dodatkowo:

  • bakalie posypania np.: orzechy pekan, nerkowca, laskowe, wiórki kokosowe, rodzynki, żurawina
  • foremka do chleba o wymiarach 30 cm/12 cm
  • papier do pieczenia
  • folia spożywcza

Wykonanie:

Mazurek:

  1. Suche składniki wymieszać ze sobą. Dodać miód i pokrojone masło. Ciasto zagnieść. Owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra/dół).
  3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki. Formę wykleić ciastem, zostawiając wyższe brzegi (jak na zdjęciu).
  4. Formę włożyć do piekarnika i piec około 25 minut.
  5. Mazurek wyjąć ostrożnie z foremki, pociągając za papier do pieczenia przy dłuższych bokach.
  6. Ostawić do całkowitego wystygnięcia.

Krem:

  1. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez około godzinę., aż będą miękkie.
  2. Namoczone daktyle zblendować. Dodać pastę orzechową i ponownie zblednować do połączenia.

Mazurek wyłożyć kremem i posypać bakaliami.

Porady:

Ciasta nie zagniataj zbyt długo bo masło może zacząć się topić.

Do udekorowania mojego mazurka użyłam chipsów kokosowych, orzechów pekan, orzechów nerkowca i surowego kakao.

Od razu po nałożeniu kremu mazurek jest kruchy, z każdym kolejnym dniem ciasto mięknie od kremu.

Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam ten mazurek.

Mazurek z kremem daktylowo-orzechowym

Wydrukuj przepis
Porcje: 30 cm/12 cm Czas przygotowania: 40 minut + czas studzenia

Składniki

  • Ciasto:
  • 50 g mąki ryżowej
  • 25 g mąki jaglanej
  • 25 g mąki kokosowej
  • 25 g mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka mielonego złotego siemienia lnianego
  • 75 g wegańskiego masła z lodówki
  • 20 g miodu
  • Krem:
  • 150 g suszonych daktyli bez pestek
  • 3 łyżki pasty z orzechów laskowych bez cukru i soli (użyłam firmy Nutura)
  • Dodatkowo:
  • bakalie posypania np.: orzechy pekan, nerkowca, laskowe, chipsy kokosowe, rodzynki, żurawina
  • foremka do chleba o wymiarach 30 cm/12 cm
  • papier do pieczenia
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania

1

Mazurek:

2

Suche składniki wymieszać ze sobą. Dodać miód i pokrojone masło. Ciasto zagnieść. Owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę.

3

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra/dół).

4

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki. Formę wykleić ciastem, zostawiając wyższe brzegi.

5

Formę włożyć do piekarnika i piec około 25 minut.

6

Mazurek wyjąć ostrożnie z foremki, pociągając za papier do pieczenia przy dłuższych bokach.

7

Ostawić do całkowitego wystygnięcia.

8

Krem:

9

Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez około godzinę., aż będą miękkie.

10

Namoczone daktyle zblendować. Dodać pastę orzechową i ponownie zblednować do połączenia.

11

Mazurek wyłożyć kremem i posypać bakaliami.

Notatki

Do udekorowania mojego mazurka użyłam chipsów kokosowych, orzechów pekan, orzechów nerkowca i surowego kakao. Od razu po nałożeniu kremu mazurek jest kruchy, z każdym kolejnym dniem ciasto mięknie od kremu. Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam ten mazurek.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz