Dania główne/ Wegańskie

Młode ziemniaki ze szparagami i jarmużem

Składniki & przygotowanie

Potrzebujesz:

  • 18 sztuk małych młodych ziemniaków
  • 500 g zielonych szparagów
  • 3 dużej garści pokrojonego jarmużu
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Pesto:

  • pęczek liści rzodkiewki
  • 100 ml oliwy
  • garść orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie :

I Etap-> Pesto:

    1. Liście rzodkiewki dokładnie umyć.
    2. W wysokim naczyniu umieścić orzechy i lekko zblednować. Następnie dodać liście rzodkiewki, czosnek i oliwę, zblendować. Doprawić solą i pieprzem.

II Etap-> Warzywa:

    1. Ziemniaki oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Po odcedzeniu przekroić na pół.
    2. W międzyczasie umyć szparagi i oderwać zdrewniałe końcówki (około 3 cm). Przekroić je na pół, a następnie wzdłuż. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić szparagi. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Smażyć kilka minut.
    3. Jarmuż umyć i pozbyć się grubych łodyg. W małym garnku zagotować wodę i zblanszować jarmuż.
    4. Warzywa przełożyć do miski i dodać pesto. Wymieszać i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Porady:

Blanszowanie polega na szybkim zanurzeniu warzyw we wrzątku, a następnie odcedzeniu i przelanie zimną wodą.

Nie dodawaj od razu całego pesto. Możliwe, że nie będziesz musiał zużywać całej porcji do tego dania.

Młode ziemniaki ze szparagami i jarmużem

Wydrukuj przepis
Porcje: 3 porcje Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 18 sztuk małych młodych ziemniaków
  • 500 g zielonych szparagów
  • 3 dużej garści pokrojonego jarmużu
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • Pesto:
  • pęczek liści rzodkiewki
  • 100 ml oliwy
  • garść orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1

I Etap-> Pesto:

2

Liście rzodkiewki dokładnie umyć.

3

W wysokim naczyniu umieścić orzechy i lekko zblednować. Następnie dodać liście rzodkiewki, czosnek i oliwę, zblendować. Doprawić solą i pieprzem.

4

II Etap-> Warzywa:

5

Ziemniaki oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Po odcedzeniu przekroić na pół.

6

W międzyczasie umyć szparagi i oderwać zdrewniałe końcówki (około 3 cm). Przekroić je na pół, a następnie wzdłuż. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić szparagi. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Smażyć kilka minut.

7

Jarmuż umyć i pozbyć się grubych łodyg. W małym garnku zagotować wodę i zblanszować jarmuż.

8

Warzywa przełożyć do miski i dodać pesto. Wymieszać i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Notatki

Blanszowanie polega na szybkim zanurzeniu warzyw we wrzątku, a następnie odcedzeniu i przelanie zimną wodą. Nie dodawaj od razu całego pesto. Możliwe, że nie będziesz musiał zużywać całej porcji do tego dania.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz