Dodatki/ Przekąski

Ogórki konserwowe z kurkumą

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 10 średniej wielkości słoików będziesz potrzebować:

  • 1,5 kg ogórków
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • koper (posiadający kwiaty)
  • gorczyca
  • ziela angielskie
  • liście laurowe

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka kurkumy

Przygotowanie:

  1. Połączyć wszystkie składniki na zalewę i dokładnie wymieszać, aż cukier się rozpuści.
  2. Ogórki dokładnie umyć. Marchew obrać, przekroić na pół i pokroić w grubsze słupki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać, każdy ząbek pokroić na 3 części. Koper podzielić na mniejsze części.
  3. Do umytych wcześniej słoików włożyć:– kawałek marchewki, cebuli, kwiatu kopru, czosnek– przyprawy: dwa ziela, jeden liść laurowy i ¼ łyżeczki gorczycy.
  4. Następnie ułożyć ciasno ogórki i zalać zalewą. Słoiki dokładnie zakręcić.
  5. Pasteryzować w piekarniku nagrzanym do 130 stopni lub gotować w garnku około 5 minut. Słoiki odwróci do góry nogami i zostawić na noc.

Porady:

Pamiętaj, aby przed zakręceniem słoików wytrzeć dokładnie denka i brzegi słoika.

Po ugotowaniu, słoików nie wyciągać od razu z wody. Odczekać kilka minut.

Ogórki konserwowe z kurkumą

Wydrukuj przepis
Porcje: 10 średniej wielkości słoików Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 1,5 kg ogórków
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • koper (posiadający kwiaty)
  • gorczyca
  • ziela angielskie
  • liście laurowe
  • Zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania

1

Połączyć wszystkie składniki na zalewę i dokładnie wymieszać, aż cukier się rozpuści.

2

Ogórki dokładnie umyć. Marchew obrać, przekroić na pół i pokroić w grubsze słupki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać, każdy ząbek pokroić na 3 części. Koper podzielić na mniejsze części.

3

Do umytych wcześniej słoików włożyć:

4

– kawałek marchewki, cebuli, kwiatu kopru, czosnek

5

– przyprawy: dwa ziela, jeden liść laurowy i ¼ łyżeczki gorczycy.

6

Następnie ułożyć ciasno ogórki i zalać zalewą. Słoiki dokładnie zakręcić.

7

Pasteryzować w piekarniku nagrzanym do 130 stopni lub gotować w garnku około 5 minut. Słoiki odwróci do góry nogami i zostawić na noc.

Notatki

Pamiętaj, aby przed zakręceniem słoików wytrzeć dokładnie denka i brzegi słoika. Po ugotowaniu, słoików nie wyciągać od razu z wody. Odczekać kilka minut.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz