Przekąski

Ogórki małosolne

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebować :

  • 6 ogórków gruntowych
  • 0,5 l gorącej wody
  • płaska łyżka soli
  • chrzan wielkości 1/3 palca
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyć. Czosnek i chrzan obrać.
  2. Do słoika włożyć ogórki, koper, czosnek i chrzan.
  3. Gorącą wodę wymieszać z solą i zalać ogórki. Zamknąć słoik.
  4. Zostawić na co najmniej 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przechowywać w lodówce.

Porady:

Ogórki można trzymać dłużej poza lodówką. Ja uwielbiam jednodniowe, ale wszystko zależy od upodobań.

Ogórki małosolne

Wydrukuj przepis
Porcje: 6 sztuk

Składniki

  • 6 ogórków gruntowych
  • 0,5 l gorącej wody
  • płaska łyżka soli
  • chrzan wielkości 1/3 palca
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku

Sposób przygotowania

1

Ogórki dokładnie umyć. Czosnek i chrzan obrać.

2

Do słoika włożyć ogórki, koper, czosnek i chrzan.

3

Gorącą wodę wymieszać z solą i zalać ogórki. Zamknąć słoik.

4

Zostawić na co najmniej 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przechowywać w lodówce.

Notatki

Ogórki można trzymać dłużej poza lodówką. Ja uwielbiam jednodniowe, ale wszystko zależy od upodobań.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz