Bez cukru/ Lekkostrawne/ Słodkie/ Śniadania

Pancakes z kaszy gryczanej

Składniki & przygotowanie

Do zrobienia 10 sztuk potrzebujesz:

  • 150 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu kokosowego (użyłam firmy planton)
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1 łyżka erytrytolu
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do smażenia

dodatkowo:

  • pasta z migdałów (użyłam firmy nutura)
  • owoce np.: granat, borówka, maliny

Wykonanie:

  1. Kasze wyspać do miski i zalać wodą. Zostawić na noc do namoczenia.
  2. Rano odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą na sicie.
  3. Kaszę przełożyć do wysokiego naczynia od blendera. Dodać sodę, jogurty, sól i erytrytol. Zblednować na gładką masę.
  4. Patelnie rozgrzać i dodać odrobinę oleju kokosowego. Ciasto nakładać łyżką lekko rozprowadzając masę. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron, do uzyskania złotego koloru. Powtórzyć z kolejnymi partiami ciasta.
  5. Pancakes przełożyć na talerz, polać pastą orzechową i posypać owocami.

Porady:

Długość smażenia zależy od wielkości placków. U mnie zajmuje to około 3 minuty.
Pancakes powinny mieć wielkość otworu od szklanki
Możesz użyć dowolnej pasty orzechowej i owoców.
Zamiast oleju koksowego możesz użyć zwykłego.

Pancakes z kaszy gryczanej

Wydrukuj przepis
Porcje: 10 sztuk Czas przygotowania: 15 minut+namoczenie kaszy

Składniki

  • 150 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu kokosowego (użyłam firmy planton)
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1 łyżka erytrytolu
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do smażenia
  • dodatkowo:
  • pasta z migdałów (użyłam firmy nutura)
  • owoce np.: granat, borówka, maliny

Sposób przygotowania

1

Kasze wyspać do miski i zalać wodą. Zostawić na noc do namoczenia.

2

Rano odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą na sicie.

3

Kaszę przełożyć do wysokiego naczynia od blendera. Dodać sodę, jogurty, sól i erytrytol. Zblednować na gładką masę.

4

Patelnie rozgrzać i dodać odrobinę oleju kokosowego. Ciasto nakładać łyżką lekko rozprowadzając masę. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron, do uzyskania złotego koloru. Powtórzyć z kolejnymi partiami ciasta.

5

Pancakes przełożyć na talerz, polać pastą orzechową i posypać owocami.

Notatki

Długość smażenia zależy od wielkości placków. U mnie zajmuje to około 3 minuty. Pancakes powinny mieć wielkość otworu od szklanki Możesz użyć dowolnej pasty orzechowej i owoców. Zamiast oleju koksowego możesz użyć zwykłego.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz