Śniadania

Pasta kanapkowa ze słonecznika

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania słoiczka pasty będziesz potrzebować:

  • 100 g słonecznika
  • ½ średniej cebuli
  • 1 łyżeczka bezglutenowych płatków drożdżowych
  • 40 ml oliwy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ¼ ząbka czosnku
  • około ¼ łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 szklanka + 80 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

  1. Słonecznik zalać szklanką wody i odstawić na noc do namoczenia.
  2. Cebulę pokroić w kratkę i podsmażyć na patelni.
  3. Słonecznik odcedzić i przełożyć do wysokiego, wąskiego naczynia do blendowania. Dodać cebulę, czosnek, oliwę i wodę. Zblendować.
  4. Pastę doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i płatkami drożdżowymi. Ponownie zblendować.
  5. Pastę podawać z chlebem i posypać szczypiorkiem.

Porady:

Słonecznika nie jest dużo wiec ważne jest aby użyć wąskiego naczynia do blendowania.

Jeśli pasta wychodzi za gęsta dodaj trochę wody.

Pasta nie musi być idealnie gładka.

Pasta ze słonecznika do chleba

Wydrukuj przepis
Porcje: słoiczek Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 100 g słonecznika
  • ½ średniej cebuli
  • 1 łyżeczka bezglutenowych płatków drożdżowych
  • 40 ml oliwy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ¼ ząbka czosnku
  • około ¼ łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 szklanka + 80 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania

1

Słonecznik zalać szklanką wody i odstawić na noc do namoczenia.

2

Cebulę pokroić w kratkę i podsmażyć na patelni.

3

Słonecznik odcedzić i przełożyć do wysokiego, wąskiego naczynia do blendowania. Dodać cebulę, czosnek, oliwę i wodę. Zblendować.

4

Pastę doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i płatkami drożdżowymi. Ponownie zblendować.

5

Pastę podawać z chlebem i posypać szczypiorkiem.

Notatki

Słonecznika nie jest dużo wiec ważne jest aby użyć wąskiego naczynia do blendowania. Jeśli pasta wychodzi za gęsta dodaj trochę wody. Pasta nie musi być idealnie gładka.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz