Śniadania

Pasta z bakłażana i papryki

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania  potrzebujesz:

  • 2 bakłażany
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oliwy
  • około 2 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • świeża kolendra

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 220 stopni na opcje grill. Bakłażany i paprykę nakłuć w kilku w kilku miejscach. Ułożyć na kratce w piekarniku.
  2. Piec około 30 minut, do czasu aż skórka zacznie odchodzić. Co jakiś czas obracać.
  3. Warzywa wyjąć z piekarnika, obrać ze skóry.
  4. W wysokim naczyniu umieścić obrane warzywa, dodać oliwę, tahinę i przyprawy. Zblednować na gładką masę i doprawić do smaku.
  5. Pastę można podawać z posiekaną kolendrą.

Porady:

Długość pieczenia zależy od wielkości warzyw. Piec, aż skórka zacznie brązowieć i się marszczyć.
Po wyjęciu z piekarnika możesz chwile odczekać, aby się nie poparzyć przy obieraniu warzyw.
Dodaj do pasty tahinę w takiej ilości jaką lubisz.
Pastę można wykorzystać jako pasta do chleba, ale również do wegańskich bowli 😉

Pasta z bakłażana i papryki

Wydrukuj przepis
Czas przygotowania: 30 minut pieczenia + 10 minut

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oliwy
  • około 2 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1

Piekarnik nagrzać do 220 stopni na opcje grill. Bakłażany i paprykę nakłuć w kilku w kilku miejscach. Ułożyć na kratce w piekarniku.

2

Piec około 30 minut, do czasu aż skórka zacznie odchodzić. Co jakiś czas obracać.

3

Warzywa wyjąć z piekarnika, obrać ze skóry.

4

W wysokim naczyniu umieścić obrane warzywa, dodać oliwę, tahinę i przyprawy. Zblednować na gładką masę i doprawić do smaku.

5

Pastę można podawać z posiekaną kolendrą.

Notatki

Długość pieczenia zależy od wielkości warzyw. Piec, aż skórka zacznie brązowieć i się marszczyć. Po wyjęciu z piekarnika możesz chwile odczekać, aby się nie poparzyć przy obieraniu warzyw. Dodaj do pasty tahinę w takiej ilości jaką lubisz. Pastę można wykorzystać jako pasta do chleba, ale również do wegańskich bowli 😉

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz