Śniadania

Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania pasty potrzebujesz:

  • 100 g słonecznika
  • 4 suszone pomidory
  • ½ ząbka czosnku
  • 40 ml oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • woda

Przygotowanie:

  1. Słonecznik zalać szklanką wody i odstawić na noc do namoczenia.
  2. Suszone pomidory zalać 100 ml gorącej wody i odstawić na około godzinę, aż będą miękkie (zachować wodę z pomidorów).
  3. Słonecznik i suszone pomidory odcedzić i przełożyć do wysokiego, wąskiego naczynia do blendowania. Dolać 70 ml wody z pomidorów, oliwę, sok z cytryny i czosnek. Zblendować.
  4. Doprawić solą, pieprzem, papryką i zblendować.
  5. Podawać z chlebem i liśćmi bazylii.

Porady:

Słonecznika nie jest dużo wiec ważne jest aby użyć wąskiego naczynia do blendowania.

Jeśli pasta wychodzi za gęsta dodaj trochę wody.

Pasta nie musi być idealnie gładka.

 

Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

Wydrukuj przepis
Porcje: mały słoik pasty Czas przygotowania: 15 minut + namoczenie

Składniki

  • 100 g słonecznika
  • 4 suszone pomidory
  • ½ ząbka czosnku
  • 40 ml oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • woda

Sposób przygotowania

1

Słonecznik zalać szklanką wody i odstawić na noc do namoczenia.

2

Suszone pomidory zalać 100 ml gorącej wody i odstawić na około godzinę, aż będą miękkie (zachować wodę z pomidorów).

3

Słonecznik i suszone pomidory odcedzić i przełożyć do wysokiego, wąskiego naczynia do blendowania. Dolać 70 ml wody z pomidorów, oliwę, sok z cytryny i czosnek. Zblendować.

4

Doprawić solą, pieprzem, papryką i zblendować.

5

Podawać z chlebem i liśćmi bazylii.

Notatki

Słonecznika nie jest dużo wiec ważne jest aby użyć wąskiego naczynia do blendowania. Jeśli pasta wychodzi za gęsta dodaj trochę wody. Pasta nie musi być idealnie gładka.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz