Przekąski/ Świąteczne

Pasztet z kaszy jaglanej i ciecierzycy

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • 250 g ciecierzycy z puszki
  • 450 g ugotowanej kaszy jaglanej (150 g suchej)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 100 ml oleju
  • 50 ml przegotowanej wody
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

dodatkowo:

  • forma do pieczenia 21cm x 11cm

Przygotowanie:

  1. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, ziele i liść laurowy. Smażyć minutę. Następnie dodać marchew i pietruszkę i smażyć 2-3 minuty.
  3. W misce wymieszać warzywa z kaszą jaglana i ciecierzycą. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawić.
  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  5. Masę zmiksować w termomiksie lub za pomocą blendera, dodając w międzyczasie olej i wodę.
  6. Foremkę wysmarować olejem. Przełożyć masę i piec 45 minut.
  7. Wyjąc z piekarnika odczekać 10 minut i wyjąć pasztet z formy.

Pasztet z kaszy jaglanej i ciecierzycy

Wydrukuj przepis
Porcje: foremka 21cm x 11cm Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 250 g ciecierzycy z puszki
  • 450 g ugotowanej kaszy jaglanej (150 g suchej)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 100 ml oleju
  • 50 ml przegotowanej wody
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1

1. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę.

2

2. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, ziele i liść laurowy. Smażyć minutę. Następnie dodać marchew i pietruszkę i smażyć 2-3 minuty.

3

3. W misce wymieszać warzywa z kaszą jaglana i ciecierzycą. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawić.

4

4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

5

5. Masę zmiksować w termomiksie lub za pomocą blendera, dodając w międzyczasie olej i wodę.

6

6. Foremkę wysmarować olejem. Przełożyć masę i piec 45 minut.

7

7. Wyjąc z piekarnika odczekać 10 minut i wyjąć pasztet z formy.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz