Dania główne/ Makarony

Penne z kurkami w sosie pomidorowym

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania dwóch porcji będziesz potrzebować :

  • 200 g suchego bezglutenowego makaronu penne
  • 200 g kurek
  • 200 g passaty pomidorowej
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka masła wegańskiego
  • 1/3 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kurki dokładnie umyć i wysuszyć. Cebulę pokroić w kostkę.
  2. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
  3. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulę, smażyć kilka sekund i dodać kurki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu, aż woda odparuje.
  4. Dodać chilli, a następnie sos pomidorowy. Dusić na małym ogniu przez około 5 minut.
  5. Makaron wsypać do sosu i wymieszać. Całość posypać pietruszką.
  6. Przełożyć na talerze.

Porady:

Zamiast gotowej passaty możesz samodzielnie zblendować pomidory lub użyć tych z puszki.

Penne z kurkami w sosie pomidorowym

Wydrukuj przepis
Porcje: 2 Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 200 g suchego bezglutenowego makaronu penne
  • 200 g kurek
  • 200 g passaty pomidorowej
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka masła wegańskiego
  • 1/3 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1

Kurki dokładnie umyć i wysuszyć. Cebulę pokroić w kostkę.

2

Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.

3

Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulę, smażyć kilka sekund i dodać kurki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu, aż woda odparuje. Dodać chilli, a następnie sos pomidorowy. Dusić na małym ogniu przez około 5 minut.

4

Makaron wsypać do sosu i wymieszać. Całość posypać pietruszką.

5

Przełożyć na talerze.

Notatki

Zamiast gotowej passaty możesz samodzielnie zblendować pomidory lub użyć tych z puszki.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz