Dania główne/ Makarony

Penne ze szparagami, suszonymi pomidorami i szpinakiem w kremowym sosie

Kocham szparagi w każdym wydaniu! Nie dość że pyszne to pełne witamin i składników mineralnych. Sezon na szparagi cały czas trwa więc warto je spróbować w mojej wersji z suszonymi pomidorami i śmietanką sojową.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 2 porcji będziesz potrzebować:

  • 200 g bezglutenowego makaronu penne
  • 100 g szpinaku
  • 10 pomidorów suszonych
  • ½ cebuli
  • 4-6 zielonych szparag
  • 100 ml śmietanki sojowej
  • 1 łyżka masła ( użyłam wegańskiego)
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • sól, pieprz 

Przygotowanie:

  1. Suszone pomidory zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut.
  2. Odciąć końcówki szparag ( około 2 cm) i pokroić w cienkie plasterki (nie obierać). Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  4. Odcedzić pomidory i pokroić w plastry ( zachowaj wodę po odsączeniu pomidorów).
  5. W tym czasie na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulę i szparagi. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
  6. Dodać pomidory i smażyć jeszcze kilka sekund. Zmniejszyć ogień i wlać śmietankę.
  7. Dodać odcedzony makaron, wymieszać i dolać 4 łyżki wody po pomidorach. Dodać szpinak, odczekać aż zmniejszy swoją objętość, co jakiś czas mieszając.
  8. Podawać posypane liśćmi szpinaku.

Porady:

Woda po suszonych pomidorach nada smaku i rozrzedzi gęsty sos śmietanowy. Dodaj według władnego uznania.

Penne ze szparagami, suszonymi pomidorami i szpinakiem w kremowym sosie

Wydrukuj przepis
Porcje: 2 Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 100 g szpinaku
  • 10 pomidorów suszonych
  • ½ cebuli
  • 4-6 zielonych szparag
  • 200 g bezglutenowego makaronu penne
  • 100 ml śmietanki sojowej
  • 1 łyżka masła ( użyłam wegańskiego)
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Suszone pomidory zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut.

2

Odciąć końcówki szparag ( około 2 cm) i pokroić w cienkie plasterki (nie obierać). Cebulę pokroić w drobną kostkę.

3

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

4

Odcedzić pomidory i pokroić w plastry ( zachowaj wodę po odsączeniu pomidorów)

5

W tym czasie na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę i szparagi. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem.

6

Dodać pomidory smażyć jeszcze kilka sekund. Zmniejszyć ogień i wlać śmietankę.

7

Dodać odcedzony makaron, wymieszać i dolać 4 łyżki wody po pomidorach. Dodać szpinak, odczekać aż zmniejszy swoją objętość, co jakiś czas mieszając.

8

Podawać posypane liśćmi szpinaku.

Notatki

Woda po suszonych pomidorach nada smaku i rozrzedzi gęsty sos śmietanowy. Dodaj według władnego uznania.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz