Dania główne/ Lekkostrawne/ Owoce morza i ryby

Pieczona dorada

Bardzo lubię doradę. Jest delikatna i ma białe mięso. Jej przygotowanie jest bardzo proste, jeśli kupisz wypatroszoną rybę. Wystarczą świeże zioła, odrobina masła i czosnek. Nic więcej tej rybie nie potrzeba 😉

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • 3 sztuki wypatroszonej dorady
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 3 łyżki masła (użyłam wegańskiego)
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • folia aluminiowa
  • ręcznik papierowy

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Za pomocą nożyczek obciąć płetwy ryby. Zostawić tylko ogon.
  3. Nożem usunąć łuski, poprzez pocieranie nim od ogona w kierunku głowy.
  4. Ryby dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  5. Dorady nasmarować oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Do środka ryby wsypać czosnek niedźwiedzi, trochę soli, pieprzu i włożyć łyżkę masła. Zioła złożyć na kilka razy razem z łodygami, tak aby zmieściły się w rybie. Włożyć zioła do środka ryby.
  6. Każdą rybę zawinąć oddzielnie w folię aluminiową. Ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut.
  7. Doradę wyjąć z piekarnika i ostrożnie odwinąć folię.
  8. Podawać z ulubionymi warzywami.

Porady:

Jeśli umiesz patroszyć rybę możesz kupić doradę w całości.
Jeśli przeszkadza ci widok oka ryby, usuń je przed pieczeniem.
Podczas usuwania łusek przytrzymaj rybę za głowę owijając ją ręcznikiem papierowym. Będzie się mniej ślizgać.
Nożyczkami usuwamy płetwy ryby na grzbiecie, na dole i po bokach.
Najlepiej będą smakować świeże zioła. Kilka gałązek koperku i pietruszki nada rybie lepszego smaku.
Czosnek niedźwiedzi możesz zamienić na zwykły czosnek. Włóż do środka każdej ryby 1 ząbek.
Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam doradę.

Pieczona dorada

Wydrukuj przepis
Porcje: 3 porcje Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 3 sztuki wypatroszonej dorady
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 3 łyżki masła (użyłam wegańskiego)
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • Dodatkowo:
  • folia aluminiowa
  • ręcznik papierowy

Sposób przygotowania

1

iekarnik nagrzać do 180 stopni.

2

Za pomocą nożyczek obciąć płetwy ryby. Zostawić tylko ogon.

3

Nożem usunąć łuski, poprzez pocieranie nim od ogona w kierunku głowy.

4

Ryby dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

5

Dorady nasmarować oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Do środka ryby wsypać czosnek niedźwiedzi, trochę soli, pieprzu i włożyć łyżkę masła. Zioła złożyć na kilka razy razem z łodygami, tak aby zmieściły się w rybie. Włożyć zioła do środka ryby.

6

Każdą rybę zawinąć oddzielnie w folię aluminiową. Ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut.

7

Doradę wyjąć z piekarnika i ostrożnie odwinąć folię.

8

Podawać z ulubionymi warzywami.

Notatki

Jeśli umiesz patroszyć rybę możesz kupić doradę w całości. Jeśli przeszkadza ci widok oka ryby, usuń je przed pieczeniem. Podczas usuwania łusek przytrzymaj rybę za głowę owijając ją ręcznikiem papierowym. Będzie się mniej ślizgać. Nożyczkami usuwamy płetwy ryby na grzbiecie, na dole i po bokach. Najlepiej będą smakować świeże zioła. Kilka gałązek koperku i pietruszki nada rybie lepszego smaku. Czosnek niedźwiedzi możesz zamienić na zwykły czosnek. Włóż do środka każdej ryby 1 ząbek. Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam doradę.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz