Dania główne/ Lekkostrawne/ Wegańskie

Pieczona dynia z sosem pomidorowym

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania  potrzebujesz:

  • 3 małe dynie piżmowe (każda po około 700 g)
  • 1 marchew
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 2 szalotki
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • 700 g passaty pomidorowej
  • około 200 ml wody
  • 100 g wegańskiej mozzarelli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego bądź ząbek czosnku
  • około 5 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprzOpcjonalnie:
  • świeża bazylia

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  2. Marchew i cukinie zetrzeć na tarce. Szalotkę, paprykę i seler pokroić w kostkę.
  3. W głęboki garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy. Dorzucić warzywa i smażyć kilka minut, aż się zrumienią. Następnie wlać pasatę i wodę, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny. Co jakiś czas przemieszać sos.
  4. Dynie umyć, przekroić wzdłuż na pól i pozbyć się pestek. Dynie wysmarować oliwą i posolić. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez około 40 minut, aż będzie miękka.
  5. Dynię wyciągnąć z piekarnika. Wyjąc odrobinę miąższu za pomocą łyżki (jakieś 3 łyżki), tak aby zrobić wgłębienie na sos wzdłuż połówki dyni. Resztki miąższu można dołożyć do sosu. Wypełnić dynie sosem i posypać mozzarellą. Wstawić ponownie do piekarnika i piec 15 minut.
  6. Dynię wyjąć z piekarnika i przełożyć na talerze. Posypać świeżymi ziołami.

Porady:

Podczas gotowania sosu sprawdzać, czy sos nie przywiera do dna.

Jeśli sos jest za gęsty można dolać więcej wody.

Jeśli masz świeżą bazylię dodaj ją zamiast suszonej. Odłóż kilka liści do posypania na wierzch a resztę dodaj do sosu. Nie wyrzucaj łodyg, drobno je posiekaj i wrzuć do garnka z sosem.

Długość pieczenia dyni zależy od jej wielkości. Możliwe, że będzie potrzebować więcej czasu w piekarniku.

Sos będzie gotowy, kiedy warzywa będą miękkie.

Wegańską mozzarellę możesz zamienić na zwykłą, ser żółty, parmezan lub nieaktywne płatki drożdżowe.

 

Pieczona dynia z sosem pomidorowym

Wydrukuj przepis
Porcje: 6 porcji Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

  • 3 małe dynie piżmowe (każda po około 700 g)
  • 1 marchew
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 2 szalotki
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • 700 g passaty pomidorowej
  • około 200 ml wody
  • 100 g wegańskiej mozzarelli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego bądź ząbek czosnku
  • około 5 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • Opcjonalnie:
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania

1

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

2

Marchew i cukinie zetrzeć na tarce. Szalotkę, paprykę i seler pokroić w kostkę.

3

W głęboki garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy. Dorzucić warzywa i smażyć kilka minut, aż się zrumienią. Następnie wlać pasatę i wodę, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny. Co jakiś czas przemieszać sos.

4

Dynie umyć, przekroić wzdłuż na pól i pozbyć się pestek. Dynie wysmarować oliwą i posolić. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez około 40 minut, aż będzie miękka.

5

Dynię wyciągnąć z piekarnika. Wyjąc odrobinę miąższu za pomocą łyżki (jakieś 3 łyżki), tak aby zrobić wgłębienie na sos wzdłuż połówki dyni. Resztki miąższu można dołożyć do sosu. Wypełnić dynie sosem i posypać mozzarellą. Wstawić ponownie do piekarnika i piec 15 minut.

6

Dynię wyjąć z piekarnika i przełożyć na talerze. Posypać świeżymi ziołami.

Notatki

Podczas gotowania sosu sprawdzać, czy sos nie przywiera do dna. Jeśli sos jest za gęsty można dolać więcej wody. Jeśli masz świeżą bazylię dodaj ją zamiast suszonej. Odłóż kilka liści do posypania na wierzch a resztę dodaj do sosu. Nie wyrzucaj łodyg, drobno je posiekaj i wrzuć do garnka z sosem. Długość pieczenia dyni zależy od jej wielkości. Możliwe, że będzie potrzebować więcej czasu w piekarniku. Sos będzie gotowy, kiedy warzywa będą miękkie. Wegańską mozzarellę możesz zamienić na zwykłą, ser żółty, parmezan lub nieaktywne płatki drożdżowe.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz