Dania główne/ Mięsa

Pieczone skrzydełka z kurczaka

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 4 porcji potrzebujesz:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 4 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka przełożyć do miski i oblać oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać paprykę słodką, czosnek, majeranek i tymianek. Dokładnie wymieszać. Między skrzydełka włożyć liście laurowe i przykryć pokrywką lub folią, aby nie wyschły. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
  2. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć skrzydełka. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze 10 minut, aż będą złote.
  4. Wyjąć z piekarnika i podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady:

Skrzydełka najlepiej smakują po zamarynowaniu przez noc. Możesz je upiec od razu, ale smak nie będzie tak intensywny.

Preferuje skrzydełka przypieczone na złoto , dlatego na koniec zwiększam temperaturę do 220 stopni.

Pieczone skrzydełka z kurczaka

Wydrukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 4 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania

1

1. Skrzydełka przełożyć do miski i oblać oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać paprykę słodką, czosnek, majeranek i tymianek. Dokładnie wymieszać. Między skrzydełka włożyć liście laurowe i przykryć pokrywką lub folią, aby nie wyschły. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.

2

2. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

3

3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć skrzydełka. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze 10 minut, aż będą złote.

4

4. Wyjąć z piekarnika i podawać z ulubionymi dodatkami.

Notatki

Skrzydełka najlepiej smakują po zamarynowaniu przez noc. Możesz je upiec od razu, ale smak nie będzie tak intensywny. Preferuje skrzydełka przypieczone na złoto , dlatego na koniec zwiększam temperaturę do 220 stopni.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz