Dania główne/ Mięsa

Pieczone udka z kaczki

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 6 udek z kaczki potrzebujesz:

  • 6 kaczych udek
  • 1 jabłko
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 100 ml wody
  • około 1 łyżeczki pieprzu
  • około 2 łyżeczek soli

Dodatkowo:

  • naczynie żaroodporne z przykrywką

Wykonanie:

  1. Udka przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i rozmarynem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebule pokroić w ćwiartki i obłożyć kaczkę. Dołożyć liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie przykryć pokrywką i odstawić na godzinę, a najlepiej na całą noc.
  2. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Włożyć naczynie z mięsem i piec godzinę.
  3. Po upływie czasu wyjąć naczynie i otworzyć. Dołożyć pokrojone w ćwiartki jabłko, wlać wodę i ponownie włożyć do piekarnika. Piec 30 minut bez przykrycia, aby zarumienić skórę kaczki.
  4. Wyłączyć piekarnik, wyjąć naczynie i przełożyć nogi z kaczki na talerz. Podawać z kluskami i buraczkami.

Porady:

Jeśli nie masz czasu nogi można piec od razu po przyprawieniu. Najlepiej jednak smakują po 12 godzinach od marynowania.

Całkowity czas pieczenia nóg wynosi 1,5 godziny. Godzina pod przykryciem i pół godziny bez pokrywki.

Na dnie naczynia utworzy się sos, którym można polać kluski. Jeśli jest on dla ciebie za tłusty lub jest go za mało możesz go rozcieńczyć w garnku z bulionem warzywnym i zagotować. Lubisz gęsty sos? Zaciągnij go mąką ryżową.

Pieczone udka z kaczki

Wydrukuj przepis
Porcje: 6 sztuk Czas przygotowania: 1,5 godziny + marynowanie

Składniki

  • 6 kaczych udek
  • 1 jabłko
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 100 ml wody
  • około 1 łyżeczki pieprzu
  • około 2 łyżeczek soli
  • Dodatkowo:
  • naczynie żaroodporne z przykrywką

Sposób przygotowania

1

Udka przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i rozmarynem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebule pokroić w ćwiartki i obłożyć kaczkę. Dołożyć liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie przykryć pokrywką i odstawić na godzinę, a najlepiej na całą noc.

2

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Włożyć naczynie z mięsem i piec godzinę.

3

Po upływie czasu wyjąć naczynie i otworzyć. Dołożyć pokrojone w ćwiartki jabłko, wlać wodę i ponownie włożyć do piekarnika. Piec 30 minut bez przykrycia, aby zarumienić skórę kaczki.

4

Wyłączyć piekarnik, wyjąć naczynie i przełożyć nogi z kaczki na talerz. Podawać z kluskami i buraczkami.

Notatki

Jeśli nie masz czasu nogi można piec od razu po przyprawieniu. Najlepiej jednak smakują po 12 godzinach od marynowania. Całkowity czas pieczenia nóg wynosi 1,5 godziny. Godzina pod przykryciem i pół godziny bez pokrywki. Na dnie naczynia utworzy się sos, którym można polać kluski. Jeśli jest on dla ciebie za tłusty lub jest go za mało możesz go rozcieńczyć w garnku z bulionem warzywnym i zagotować. Lubisz gęsty sos? Zaciągnij go mąką ryżową.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz