Dania główne/ Owoce morza i ryby

Pieczony łosoś z risotto ze szparagami

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania trzech porcji potrzebujesz:

  • 450 g filetu z łososia
  • 200 g ryżu arborio
  • 12 sztuk zielonych szparag
  • 1 duża szalotka
  • pęczek świeżego koperku
  • około 600 ml bulionu
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.
  2. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Szparagi umyć i oderwać końcówki (około 3 cm). Pokroić w grube 1 cm plastry. Koperek posiekać.
  3. W garnku z szerokim dnem rozgrzać 3 łyżki oliwy. Dodać szalotkę i chwilę smażyć na średnim ogniu. Następnie wsypać ryż, jeszcze chwile smażyć, aż ziarenka będą pokryte oliwą. Wymieszać i wlać chochlę bulionu. Kiedy płyn odparuje z garnka dolać kolejną porcje bulionu, czynność powtarzać, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania ryżu, na ostatnie 3 minuty dodać szparagi i połowę posiekanego koperku. Gotować, do miękkości ryżu, w razie potrzeby podlać bulionem. Zdjąć z ognia i wlać 2 łyżki oliwy. Wymieszać.
  4. W czasie gotowania risotto zająć się łososiem*. Rybę podzielić na 3 porcje. Nasmarować oliwą, doprawić solą i pieprzem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć łososia. Piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut.
  5. Na talerz wyłożyć risotto, ułożyć łososia i posypać koperkiem.

Porady:

Długość gotowania risotto zależy od ryżu. U mnie zajęło to około 20 minut.

Ryż nie ma być rozgotowany, powinien być al dente.

Pamiętaj, aby cały czas pilnować risotto. Płynu nie może być za mało, żeby się nie przypalił. Nie może być też go zbyt dużo, ponieważ ryż go nie wchłonie. Wlewaj bulion stopniowo, często mieszając.

* Zaplanuj pieczenie łosia podczas gotowania ryżu. Umieść go w piekarniku, mniej wiece w połowie gotowania ryżu. A przed jego wyciągnięciem wykończ risotto szparagami.

Tu znajdziesz przepis na warzywny bulion.

Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam to danie.

Pieczony łosoś z risotto ze szparagami

Wydrukuj przepis
Porcje: 3 porcje Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 450 g filetu z łososia
  • 200 g ryżu arborio
  • 12 sztuk zielonych szparag
  • 1 duża szalotka
  • pęczek świeżego koperku
  • około 600 ml bulionu
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.

2

Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Szparagi umyć i oderwać końcówki (około 3 cm). Pokroić w grube 1 cm plastry. Koperek posiekać.

3

W garnku z szerokim dnem rozgrzać 3 łyżki oliwy. Dodać szalotkę i chwilę smażyć na średnim ogniu. Następnie wsypać ryż, jeszcze chwile smażyć, aż ziarenka będą pokryte oliwą. Wymieszać i wlać chochlę bulionu. Kiedy płyn odparuje z garnka dolać kolejną porcje bulionu, czynność powtarzać, aż ryż będzie prawie miękki. Pod koniec gotowania ryżu, na ostatnie 3 minuty dodać szparagi i połowę posiekanego koperku. Gotować, do miękkości ryżu, w razie potrzeby podlać bulionem. Zdjąć z ognia i wlać 2 łyżki oliwy. Wymieszać.

4

W czasie gotowania risotto zająć się łososiem. Rybę podzielić na 3 porcje. Nasmarować oliwą i doprawić solą i pieprzem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć łososia. Piec w piekarniku około 10minut.

5

Na talerz wyłożyć risotto, ułożyć łososia i posypać koperkiem.

Notatki

Długość gotowania risotto zależy od ryżu. U mnie zajęło to około 20 minut. Ryż nie ma być rozgotowany, powinien być al dente. Pamiętaj, aby cały czas pilnować risotto. Płynu nie może być za mało, żeby się nie przypalił. Nie może być też go zbyt dużo, ponieważ ryż go nie wchłonie. Wlewaj bulion stopniowo, często mieszając. Zaplanuj pieczenie łosia podczas gotowania ryżu. Umieść go w piekarniku, mniej wiece w połowie gotowania ryżu. A przed jego wyciągnięciem wykończ risotto szparagami.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz