Bez cukru/ Ciastka/ Słodkie/ Świąteczne

Pierniki

Próby upieczenia idealnych pierników bez glutenu i laktozy w końcu zakończone! Wyszły kruche i aromatyczne, takie jak chciałam. Do przygotowania pierników niezbędny jest robot kuchenny, ponieważ ciasto wychodzi bardzo klejące. Grubość pierników zależy od upodobań 😉 jeśli wolisz grubsze wystarczy przedłużyć czas pieczenia o kilka minut. Do ozdabiania pierników używam orzechów (włoskie, laskowe, nerkowca), suszonych owoców (śliwka, żurawina, rodzynki), wiórków kokosowych i oczywiście lukru lub roztopionej czekolady. Pierniki przechowuje w puszce, aż do świąt.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 4 blach pierników będziesz potrzebować:

  • 200 g mąki gryczanej (+ do podsypania)
  • 200 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki z tapioki/ziemniaczana
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g masła wegańskiego (użyłam firmy Alsan)
  • 100 ml napoju roślinnego (użyłam migdałowego)
  • 200 g miodu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników

dodatkowo:

  • papier do pieczenia
  • foremki do wykrawania pierników
  • folia spożywcza
  • robot kuchenny

Przygotowanie:

  1. Miód przelać do garnka, dodać przyprawę do pierników i kakao. Następnie wymieszać i podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, dolać mleko i wymieszać.
  2. Połączyć ze sobą mąki i sodę. Dodać pokrojone masło i za pomocą robota kuchennego ucierać ciasto. Dodać stopniowo letni miód z przyprawami.
  3. Ucierać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyjąć z robota kuchennego i zwinąć w folię spożywczą.  Jeśli ciasto jest zbyt klejące odstawić na godzinę do lodówki (patrz w poradach)*.
  4. Nagrzać piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
  5. Po upływie podanego czasu, ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Zawinąć folią dwie części, aby nie obeschły.
  6. Blat podsypać mąką i rozwałkować jedną część ciasta (około 3 mm) na blacie. Wykrawać pierniki o dowolnych kształtach i delikatnie przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtarzać z kolejnymi partiami ciasta.
  7. Piec w piekarniku około 10 minut. Wystudzić i udekorować.

Porady:

Wybierz miód dobrej jakości. Ja wybieram taki o gęstej konsystencji, który wymaga roztopienia by przyjął formę ciekłą np.: miód lipowy.

Miód z przyprawami nie może być gorący podczas mieszania z napojem roślinnym i ciastem.

Do wałkowania ciasta najlepiej sprawdza się wałek silikonowy.

*Ciasto wychodzi dosyć lepkie i może kleić się do rąk. Jeśli wyszło mocno klejące włóż je do lodówki na godzinę. Nie przejmuj się tym, po przechowaniu przyjmuje odpowiednio zwartą konsystencję. Wszystko zależy od temperatury masła, miodu i rąk. Czasami od razu po zmiksowaniu można lepić pierniki, a czasami trzeba włożyć na chwile do lodówki.

Ciasto na pierniki możesz zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce. Wyjmij je odpowiednio wcześnie z lodówki alby zmiękło przed wałkowaniem.

Pierniki można przechowywać w puszkach.

Pierniki

Wydrukuj przepis
Porcje: 3 blachy Czas przygotowania: 20 minut + 2 godziny w lodówce + pieczenie

Składniki

  • 200 g mąki gryczanej (+ do podsypania)
  • 200 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki z tapioki/ziemniaczana
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g masła (użyłam wegańskiego)
  • 100 ml napoju roślinnego (użyłam migdałowego)
  • 200 g miodu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • dodatkowo:
  • papier do pieczenia
  • foremki do wykrawania pierników
  • folia spożywcza
  • robot kuchenny

Sposób przygotowania

1

Miód przelać do garnka, dodać przyprawę do pierników i kakao. Następnie wymieszać i podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, dolać mleko i wymieszać.

2

Połączyć ze sobą mąki i sodę. Dodać pokrojone masło i za pomocą robota kuchennego ucierać ciasto. Dodać stopniowo letni miód z przyprawami.

3

Ucierać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyjąć z robota kuchennego i zwinąć w folię spożywczą. Jeśli ciasto jest zbyt klejące odstawić na godzinę do lodówki (patrz w poradach)*.

4

Nagrzać piekarnik do 180 stopni (góra/dół).

5

Po upływie podanego czasu, ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Zawinąć folią dwie części, aby nie obeschły.

6

Blat podsypać mąką i rozwałkować jedną część ciasta (około 3 mm) na blacie. Wykrawać pierniki o dowolnych kształtach i delikatnie przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtarzać z kolejnymi partiami ciasta.

7

Piec w piekarniku około 10 minut. Wystudzić i udekorować.

Notatki

Wybierz miód dobrej jakości. Ja wybieram taki o gęstej konsystencji, który wymaga roztopienia by przyjął formę ciekłą np.: miód lipowy. Miód z przyprawami nie może być gorący podczas mieszania z napojem roślinnym i ciastem. Do wałkowania ciasta najlepiej sprawdza się wałek silikonowy. *Ciasto wychodzi dosyć lepkie i może kleić się do rąk. Jeśli wyszło mocno klejące włóż je do lodówki na godzinę. Nie przejmuj się tym, po przechowaniu przyjmuje odpowiednio zwartą konsystencję. Wszystko zależy od temperatury masła, miodu i rąk. Czasami od razu po zmiksowaniu można lepić pierniki, a czasami trzeba włożyć na chwile do lodówki. Ciasto na pierniki możesz zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce. Wyjmij je odpowiednio wcześnie z lodówki alby zmiękło przed wałkowaniem. Pierniki można przechowywać w puszkach.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz