Dania główne/ Lekkostrawne/ Mięsa

Pulpeciki z cielęciny z cukinią i papryką

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania około 14 pulpecików potrzebujesz:

  • 500 g mielonej cielęciny
  • ½ cukinii
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 duża szalotka
  • ½ szklanki mąki jaglanej
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 3 łyżeczki majeranku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Paprykę i szalotkę pokroić w drobną kostkę. Cukinie zetrzeć na grubych oczkach na tarce.
  2. Do miski przełożyć mięso, dodać czosnek i majeranek, wymieszać. Następnie dodać warzywa, łyżkę wody i przyprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić.
  3. Na płaski talerz wysypać mąkę jaglaną. Z mięsnej masy uformować średniej wielkości kulki a potem je spłaszczyć na kształt kotlecików, następnie obtoczyć każdego w mące.
  4. Na patelni rozgrzać olej. Przełożyć kotleciki i smażyć na średnim ogniu około 15 minut, co jakiś czas obracając pulpeciki. W połowie smażenia przykryć pulpeciki pokrywką. Na sam koniec odkryć patelnię i zwiększyć temperaturę, aby kotleciki nabrały złotego koloru.

Porady:

Zamiast czosnku niedźwiedziego możesz użyć 1 ząbek zwykłego czosnku.
Długość smażenia pulpecików zależy od ich wielkości. Jeśli zbyt mocno przysmażysz na początku pulpeciki, możesz je lekko podlać wodą i dusić pod przykryciem, aż doją.
Jeśli mięso zbyt mocno klei wam się do rąk można je oczyścić i wysmarować oliwą.

Pulpeciki z cielęciny z cukinią i papryką

Wydrukuj przepis
Porcje: 14 sztuk Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 500 g mielonej cielęciny
  • ½ cukinii
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 duża szalotka
  • ½ szklanki mąki jaglanej
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 3 łyżeczki majeranku
  • olej do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania

1

Paprykę i szalotkę pokroić w drobną kostkę. Cukinie zetrzeć na grubych oczkach na tarce.

2

Do miski przełożyć mięso, dodać czosnek i majeranek, wymieszać. Następnie dodać warzywa, łyżkę wody i przyprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić.

3

Na płaski talerz wysypać mąkę jaglaną. Z mięsnej masy uformować średniej wielkości kulki a potem je spłaszczyć na kształt kotlecików, następnie obtoczyć każdego w mące.

4

Na patelni rozgrzać olej. Przełożyć kotleciki i smażyć na średnim ogniu około 15 minut, co jakiś czas obracając pulpeciki. W połowie smażenia przykryć pulpeciki pokrywką. Na sam koniec odkryć patelnię i zwiększyć temperaturę, aby kotleciki nabrały złotego koloru.

Notatki

Zamiast czosnku niedźwiedziego możesz użyć 1 ząbek zwykłego czosnku. Długość smażenia pulpecików zależy od ich wielkości. Jeśli zbyt mocno przysmażysz na początku pulpeciki, możesz je lekko podlać wodą i dusić pod przykryciem, aż doją. Jeśli mięso zbyt mocno klei wam się do rąk można je oczyścić i wysmarować oliwą.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz