Słodkie/ Świąteczne

Purèe z dyni

Jesienią bardzo często korzystam z dyni. Przepadam za nią, ponieważ nadaje się do dań słonych jak i na słodko do wypieków. Aby wykonać z niej deser najczęściej używam jej w formie puree. Do jego przygotowania niezbędna jest tylko dynia 😛 Wielkość i rodzaj zależy już od waszych preferencji. Jedyne o czym należy pamiętać to im większa dynia, tym dłuższy czas pieczenia. Jeśli pokroicie dynię w małą kostkę powinna być gotowa po kilkunastu minutach, jeśli natomiast przekroicie ją tylko na pół czas pieczenia może wynosić nawet godzinę.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • dynia

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (termoobieg). Dynię umyć i pokroić w na równe księżyce. Pozbyć się pestek.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć dynię. Piec około 40 minut.
  3. Odczekać, aż lekko wystygnie i oddzielić od skóry. Miąższ przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładką masę.

Porady:

Ja zazwyczaj kroje dynie w księżyce, tak jak pokazane jest na zdjęciu. Dynię piekę wtedy 40 minut.
Dynia hokkaido ma jadalną skórkę wiec, jeśli nie masz czasu na obieranie to zblenduj ze skórą. Ja natomiast wolę puree bez skóry.

Purèe z dyni

Wydrukuj przepis

Składniki

  • dynia

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (termoobieg). Dynię umyć i pokroić w na równe kawałki. Pozbyć się pestek.

2

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć dynię. Piec około 40 minut.

3

Odczekać, aż lekko wystygnie i oddzielić od skóry. Miąższ przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładką masę.

Notatki

Ja zazwyczaj kroje dynie w księżyce, tak jak pokazane jest na zdjęciu. Dynię piekę wtedy 40 minut. Dynia hokkaido ma jadalną skórkę wiec, jeśli nie masz czasu na obieranie to zblenduj ze skórą. Ja natomiast wolę puree bez skóry.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz