Dania główne/ Wegańskie

Risotto z dynią i kurkami

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania trzech porcji będziesz potrzebować:

  • 300 g ryżu Arborio
  • 250 g dyni piżmowej bez skóry
  • 200 g kurek
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 szalotki
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 600 ml warzywnego bulionu
  • 1 łyżka wegańskiego masła
  • wegański parmezan
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kurki umyć i oczyścić. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dynię pokroić w 3 cm księżyce, a następnie w cienkie plastry.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić połowę pokrojonej szalotki i lekko podsmażyć. Dodać kurki i smażyć do momentu, aż cała woda po kurkach wyparuje.
  3. W garnku z szerokim dnem rozgrzać oliwę i dodać szalotkę. Smażyć chwilę i wsypać ryż. Kiedy ryż pokryje się oliwą i zacznie się robić szklisty wlać wino i zredukować płyn. Następnie wlać chochlę bulionu i wymieszać. Kiedy ryż wchłonie płyn ponownie wlać niewielką ilość bulionu, czynność powtarzać do czasu, aż ryż będzie miękki. Około 15-20 minut.
  4. Po 5 minutach od wrzucenia ryżu do garnka dodać dynię. Kontynuować podlewanie bulionem.
  5. Kiedy ryż będzie prawie miękki (ostatnie minuty gotowania) dodać usmażone kurki. Wszystko wymieszać i gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Zestawić z ognią i dodać łyżkę masła. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.
  6. Risotto serwować z posiekaną pietruszką i wegańskim parmezanem.

Porady:

Risotto należy stale mieszać i podlewać. Nie wlewaj od razu całego bulionu, dodawaj go stopniowo. Mieszając zapobiegniesz przypaleniu się ryżu.
Pamiętaj o użyciu garnka z szerokim dnem, dzięki temu podczas podlewania bulion zakryje ryż i warzywa, a wszystko ugotuje się równomiernie.
Dynie pokrój w cienkie plastry. Im grubiej pokroisz tym dłużej będziesz czekać, aż się ugotuje co może spowodować rogotowanie ryżu.

 

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz