Dania główne/ Kasze/ Wegańskie

Risotto z kurkami

Składniki & przygotowanie

Do zrobienia trzech porcji risotto potrzebujesz:

  • 300 g ryżu arborio
  • 2 szalotki
  • 300 g kurek
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • około 600 ml wegańskiego bulionu
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka masła wegańskiego
  • natka pietruszki
  • szczypior
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie :

    1. Kurki wypłukać we wodzie, wyczyścić i osuszyć. Szalotki obrać i pokroić w drobną kostkę. Podzielić na dwie części.
    2. Do garnka z szerokim dnem wlać 3 łyżki oliwy i rozgrzać. Dodać połowę posiekanej szalotki i chwilę smażyć. Następnie dodać ryż i wymieszać, aż ziarenka pokryją się oliwą. Wlać wino i zredukować płyn.
    3. Do garnka wlać chochelkę bulionu i wymieszać. Kiedy ryż wchłonie płyn ponownie wlać niewielką ilość bulionu, czynność powtarzać do czasu, aż ryż będzie miękki (około 15 minut).
    4. W międzyczasie na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać resztę szalotki i chwilę podsmażyć. Następnie dodać kurki, przyprawić solą i pieprzem i smażyć na wysokim ogniu, aż cała woda wyparuje. Odstawić.
    5. Pod koniec gotowania ryżu, na ostatnie 3 minuty dorzucić kurki. Wymieszać i doprawić do smaku. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę masła i wymieszać.
    6. Podawać posypane posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.

Porady:

Podczas przygotowywania risotto trzeba cały czas na nie spoglądać i mieszać. Bulion należy dolewać stopniowo i w małych ilościach.

Kurki dorzucamy, kiedy ryż będzie prawię miękki. Nie chcemy, żeby się rozgotowały.

Risotto z kurkami

Wydrukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 300 g ryżu arborio
  • 2 szalotki
  • 300 g kurek
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • około 600 ml wegańskiego bulionu
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka masła wegańskiego
  • natka pietruszki
  • szczypior
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1

Kurki wypłukać we wodzie, wyczyścić i osuszyć. Szalotki obrać i pokroić w drobną kostkę. Podzielić na dwie części.

2

Do garnka z szerokim dnem wlać 3 łyżki oliwy i rozgrzać. Dodać połowę posiekanej szalotki i chwilę smażyć. Następnie dodać ryż i wymieszać, aż ziarenka pokryją się oliwą. Wlać wino i zredukować płyn.

3

Do garnka wlać chochelkę bulionu i wymieszać. Kiedy ryż wchłonie płyn ponownie wlać niewielką ilość bulionu, czynność powtarzać do czasu, aż ryż będzie miękki (około 15 minut).

4

W międzyczasie na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać resztę szalotki i chwilę podsmażyć. Następnie dodać kurki, przyprawić solą i pieprzem i smażyć na wysokim ogniu, aż cała woda wyparuje. Odstawić.

5

Pod koniec gotowania ryżu, na ostatnie 3 minuty dorzucić kurki. Wymieszać i doprawić do smaku. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę masła i wymieszać.

6

Podawać posypane posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.

Notatki

Podczas przygotowywania risotto trzeba cały czas na nie spoglądać i mieszać. Bulion należy dolewać stopniowo i w małych ilościach. Kurki dorzucamy, kiedy ryż będzie prawię miękki. Nie chcemy, żeby się rozgotowały.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz