Przekąski/ Świąteczne

Śledzie w oleju z korzennymi przyprawami i żurawiną

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • 5 matiasów
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 300 ml oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 garście żurawiny
  • 2 liście laurowe
  • 10 goździków
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna kardamonu
  • 2 ziarna jałowca
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazda anyżu
  • 5 plasterków świeżego imbiru
  • ½ cytryny
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Filety dokładnie umyć. Włożyć do głębokiego naczynia i zalać zimną wodą. Odstawić na 2 godziny, zmieniając wodę 6 razy. Na koniec wypłukać i osuszyć.
  2. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki – jeden płat na 4 plastry.
  3. Na patelni uprażyć liście, goździki, kardamon, jałowiec, cynamon i anyż. Podgrzewając, wlać olej (nie gotować). Dodać miód, ocet i dokładnie wymieszać. Na koniec dorzucić imbir. Zdjąć z ognia i dodać żurawinę.
  4. Cebulę pokroić w piórka, sparzyć i odcedzić. Kiedy olej z przyprawami wystygnie, dodać cebulę.
  5. W słoiku ułożyć kilka kawałków fileta na spodzie, posypać pieprzem, skropić cytryną i zalać olejem z żurawiną. Czynność powtarzać do wykorzystania wszystkich śledzi i zalać resztą oleju.
  6. Zamknąć słoik i odstawić na co najmniej 24 godziny w chłodne miejsce. Najlepiej smakują po 3 dniach 🙂

Porady:

Śledzie próbować i płukać do uzyskania pożądanego smaku. Powinny być lekko słone ale nie przesolone.

Cebulę po pokrojeniu w piórka sparzyć. Umieścić w sitku, przelać gorącą woda i odcedzić.

Śledzie w oleju z korzennymi przyprawami i żurawiną

Wydrukuj przepis
Czas przygotowania: 10 minut + co najmniej 24 godziny w lodówce

Składniki

  • 5 matiasów
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 300 ml oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 garście żurawiny
  • 2 liście laurowe
  • 10 goździków
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna kardamonu
  • 2 ziarna jałowca
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazda anyżu
  • 5 plasterków świeżego imbiru
  • pieprz

Sposób przygotowania

1

1. Filety dokładnie umyć. Włożyć do głębokiego naczynia i zalać zimną wodą. Odstawić na 2 godziny, zmieniając wodę 6 razy. Na koniec wypłukać i osuszyć.

2

2. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki – jeden płat na 4 plastry.

3

3. Na patelni uprażyć liście, goździki, kardamon, jałowiec, cynamon i anyż. Podgrzewając, wlać olej(nie gotować). Dodać miód, ocet i dokładnie wymieszać. Na koniec dorzucić żurawinę i imbir. Zdjąć z ognia.

4

4. Cebulę pokroić w piórka. Kiedy olej z przyprawami wystygnie, dodać cebulę.

5

5. W słoiku ułożyć kilka kawałków fileta na spodzie, posypać pieprzem, skropić cytryną i zalać olejem z żurawiną. Czynność powtarzać do wykorzystania wszystkich śledzi i zalać resztą oleju.

6

6. Zamknąć słoik i odstawić na co najmniej 24 godziny w chłodne miejsce. Najlepiej smakują po 3 dniach

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz