Bez cukru/ Ciasta/ Słodkie

Słodkie galette z nektarynką i brzoskwinią

Nie lubię skompilowanych przepisów na ciasta. Najlepiej, żeby miały kilka składników i nie pochłaniały zbyt wiele czasu. Nie zawsze to się udaje w przypadku bezglutenowych i wegańskich ciast. Miałam ochotę na ciasto z owocami, póki jeszcze jest wybór wśród tych świeżych. Pomyślałam, że spróbuje zrobić popularne ciasto GALETTE w wersji bez glutenu, nabiału i cukru. Wyszło za pierwszym razemJ Rzadko się zdarza, że nie musze nic poprawiać w przepisie na słodkości. Proste, szybkie, delikatne i przepyszne. Musicie spróbować!

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania galette potrzebujesz:

Ciasto:

  • 50 g mąki migdałowej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 25 g mąki kokosowej
  • 25 g mąki z tapioki
  • 60 g zimnego wegańskiego masła (użyłam z firmy ALSAN)
  • 60 g naturalnego jogurtu kokosowego (użyłam z firmy PlantON)
  • 1 łyżeczka złotego mielonego  siemienia lnianego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • szczypta soli

Owoce:

  • 350 g nektarynek
  • 350 g brzoskwiń
  • około 40 g ksylitolu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta wanilii (użyłam z firmy BIOVEGAN)

Dodatkowo:

  • „cukier puder” z ksylitolu
  • termomiks lub robot kuchenny
  • papier do pieczenia
  • wałek

Przygotowanie:

  1. Do misy robota kuchennego lub termomiksa wsypać suche składniki na ciasto i wymieszać. Dodać jogurt i pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrobić do uzyskania gładkiej masy.
  2. Ciasto wyjąć i owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na pół godziny.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra/dół.
  4. Owoce przekroić na pół i wyjąć pestki. Pokroić w plastry i przełożyć do miski. Posypać mąką, ksylitolem i wanilią. Wymieszać.
  5. Naszykować dwie sztuki papieru do pieczenia wielkości blachy.
  6. Ciasto wyjąć z lodówki i lekko wyrobić w rękach.
  7. Na blacie ułożyć kawałek papieru i na środku położyć ciasto. Przykryć drugim kawałkiem papieru. Ciasto rozwałkować na około 3 mm, na kształt koła (wielkość talerza obiadowego). Nie za cienko, aby udało się je odkleić od papieru.
  8. Zdjąć górną warstwę papieru do pieczenia.
  9. Na rozwałkowanym cieście gęsto ułożyć pokrojone owoce. Zostawić około 3 cm wolnego brzegu na złożenie ciasta. Chwytając za papier zagiąć brzegi do środka ciasta i lekko je ucisnąć.
  10. Ciasto razem z papierem przełożyć na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika.
  11. Piec około 40 minut, aż będzie złote.
  12. Wyjąć z piekarnika i poczekać, aż wystygnie.
  13. Podawać posypane „cukrem pudrem” z ksylitolu.

Porady:

Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta lub nektarynki są kwaśne możesz dodać więcej ksylitolu do owoców.

Jeśli za mocno rozwałkujesz ciasto, to możesz mieć problem z jego odklejeniem od papieru i zagięciem.

Po zagięciu ciasta można je delikatnie ucisnąć, aby nie odeszło podczas pieczenia.

Do posypania ciasta zblenduj ksylitol na pył.

Galette dobrze smakuje z lodami waniliowymi lub śmietaną kokosową.

Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam galette.

Słodkie galette z nektarynką i brzoskwinią

Wydrukuj przepis
Porcje: 5 Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • Ciasto:
  • 50 g mąki migdałowej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 25 g mąki kokosowej
  • 25 g mąki z tapioki
  • 60 g zimnego wegańskiego masła
  • 60 g naturalnego jogurtu kokosowego (użyłam z firmy PlantON)
  • 1 łyżeczka mielonego złotego siemienia lnianego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • szczypta soli
  • Owoce:
  • 350 g nektarynek
  • 350 g brzoskwiń
  • 40 g ksylitolu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta wanilii (użyłam z firmy BIOVEGAN)
  • Dodatkowo:
  • „cukier puder” z ksylitolu
  • termomiks lub robot kuchenny
  • papier do pieczenia
  • wałek

Sposób przygotowania

1

Do misy robota kuchennego lub termomiksa wsypać suche składniki na ciasto i wymieszać. Dodać jogurt i pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrobić do uzyskania gładkiej masy.

2

Ciasto wyjąć i owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na pół godziny.

3

Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra/dół.

4

Owoce przekroić na pół i wyjąć pestki. Pokroić w plastry i przełożyć do miski. Posypać mąką, ksylitolem i wanilią. Wymieszać.

5

Naszykować dwie sztuki papieru do pieczenia wielkości blachy.

6

Ciasto wyjąć z lodówki i lekko wyrobić w rękach.

7

Na blacie ułożyć kawałek papieru i na środku położyć ciasto. Przykryć drugim kawałkiem papieru. Ciasto rozwałkować na około 3 mm, na kształt koła (wielkość talerza obiadowego). Nie za cienko, aby udało się je odkleić od papieru.

8

Zdjąć górną warstwę papieru do pieczenia.

9

Na rozwałkowanym cieście gęsto ułożyć pokrojone owoce. Zostawić około 3 cm wolnego brzegu na złożenie ciasta. Chwytając za papier zagiąć brzegi do środka ciasta i lekko je ucisnąć.

10

Ciasto razem z papierem przełożyć na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika.

11

Piec około 40 minut, aż będzie złote.

12

Wyjąć z piekarnika i poczekać, aż wystygnie.

13

Podawać posypane „cukrem pudrem” z ksylitolu.

Notatki

Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta lub nektarynki są kwaśne możesz dodać więcej ksylitolu do owoców. Jeśli za mocno rozwałkujesz ciasto, to będziesz mieć problem z jego odklejeniem od papieru i zagięciem. Po zagięciu ciasta możesz je delikatnie ucisnąć, aby nie odeszło podczas pieczenia. Do posypania ciasta zblenduj ksylitol na pył. Galette dobrze smakuje z lodami waniliowymi lub śmietaną kokosową.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz