Dania główne/ Makarony

Spaghetti w sosie pomidorowym z mielonym mięsem i szpinakiem

Każdy z nas przepada za makaronami 🙂 Nie jest to klasyczne spaghetti bolognese, makaron urozmaiciłam świeżymi liśćmi szpinaku i płatkami drożdżowymi, które nadają daniu lekko serowego smaku.

Składniki & przygotowanie

Potrzebujesz:

  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego ( na 4 porcje )
  • 400 g bezglutenowego makaronu spaghetti ( np: firmy Schar)
  • puszka pomidorów (bez skórki)
  • średnia cebula
  • 2 garście świeżych liści szpinaku
  • łyżka płatków drożdżowych
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie świeże liście bazylii

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidory zmiksować za pomocą blendera.
  2. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć około 30 sekund po czym dodać mięso. Smażyć 10 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie przyprawić solą i pieprzem.
  3. Do mielonego mięsa dolać zblendowany sos pomidorowy. Przyprawić suszoną bazylią, oregano i papryką. Gotować 10 minut na małym ogniu. W tym czasie możemy ugotować makaron według opisu na opakowaniu.
  4. Dodać szpinak, płatki drożdżowe i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
  5. Ugotowany makaron połączyć z sosem w garnku. Przełożyć na talerze i podawać ze świeżą bazylią.

 

Spaghetti w sosie pomidorowym z mielonym mięsem i szpinakiem

Wydrukuj przepis
Porcje: 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 400 g makaronu spaghetti
  • puszka pomidorów (bez skórki)
  • średnia cebula
  • 2 garście świeżych liści szpinaku
  • łyżka płatków drożdżowych
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie świeże liście bazylii

Sposób przygotowania

1

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidory zmiksować za pomocą blendera.

2

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć około 30 sekund po czym dodać mięso. Smażyć 10 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie przyprawić solą i pieprzem.

3

Do mielonego mięsa dolać zblendowany sos pomidorowy. Przyprawić suszoną bazylią, oregano i papryką. Gotować 10 minut na małym ogniu. W tym czasie możemy ugotować makaron według opisu na opakowaniu.

4

Dodać szpinak, płatki drożdżowe i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.

5

Ugotowany makaron połączyć z sosem w garnku. Przełożyć na talerze i podawać ze świeżą bazylią.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz