Dania główne/ Makarony

Spaghetti z krewetkami z dodatkiem czosnku, pomidorków cherry i bazylli

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania dwóch porcji potrzebujesz:

  • 200 g bezglutenowego makaronu spaghetti
  • 16 surowych krewetek 16/20
  • 3 ząbki czosnku
  • około ½ chilli
  • 10 pomidorków cherry
  • około 50 ml oliwy
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz grubo mielony
  • oliwa do smażenia

Opcjonalnie:

  • parmezan/płatki drożdżowe/wegański parmezan

Przygotowanie:

  1. Krewetki oczyszczamy i obieramy, zostawiając ogonki.
  2. Chilli i jeden ząbek czosnku pokroić w plasterki. Pomidorki cherry pokroić na połówki.
  3. Ugotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.
  4. W moździerzu rozgnieść pozostały czosnek z 1/3 łyżeczką soli. Dodać oliwę i wymieszać.
  5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić chili i posiekany czosnek. Następnie ułożyć krewetki, przyprawić je solą i pieprzem. Kiedy zaczną zmieniać kolor na różowy obrócić i znowu przyprawić. Dodać pomidory, smażyć jeszcze chwilę.
  6. Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć na patelnię. Wymieszać z krewetkami, przygotowaną wcześniej oliwą z czosnkiem i  doprawić solą i pieprzem.
  7. Podawać posypane świeżą bazylią.

Porady:

Jeśli łatwiej jest Ci obrać krewetki w całości, nie zostawiaj ogonków.

Nie trzymaj krewetek za długo na patelni, szybko robią się twarde. Czas smażenia krewetek wynosi około 2 minuty.

Ilość chilli zależy od Ciebie.

Spaghetti z krewetkami z dodatkiem czosnku, pomidorków cherry i bazylli

Wydrukuj przepis
Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 200 g bezglutenowego makaronu spaghetti
  • 16 surowych krewetek 16/20
  • 3 ząbki czosnku
  • około ½ chilli
  • 10 pomidorków cherry
  • około 50 ml oliwy
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz grubo mielony
  • oliwa do smażenia
  • Opcjonalnie:
  • parmezan/płatki drożdżowe/wegański parmezan

Sposób przygotowania

1

Krewetki oczyszczamy i obieramy, zostawiając ogonki.

2

Chilli i jeden ząbek czosnku pokroić w plasterki. Pomidorki cherry pokroić na połówki.

3

Ugotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.

4

W moździerzu rozgnieść pozostały czosnek z 1/3 łyżeczką soli. Dodać oliwę i wymieszać.

5

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić chili i posiekany czosnek. Następnie ułożyć krewetki, przyprawić je solą i pieprzem. Kiedy zaczną zmieniać kolor na różowy obrócić i znowu przyprawić. Dodać pomidory, smażyć jeszcze chwilę.

6

Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć na patelnię. Wymieszać z krewetkami, przygotowaną wcześniej oliwą z czosnkiem i doprawić solą i pieprzem.

7

Podawać posypane świeżą bazylią.

Notatki

Jeśli łatwiej jest Ci obrać krewetki w całości, nie zostawiaj ogonków. Nie trzymaj krewetek za długo na patelni, szybko robią się twarde. Zamiast ostrej papryki możesz użyć chili, zmniejsz wtedy jej ilość. Jeśli łatwiej jest Ci obrać krewetki w całości, nie zostawiaj ogonków. Nie trzymaj krewetek za długo na patelni, szybko robią się twarde. Czas smażenia krewetek wynosi około 2 minuty. Ilość chilli zależy od Ciebie.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz