Dania główne/ Makarony

Spaghetti z krewetkami z dodatkiem czosnku, pomidorków cherry i bazylli

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania dwóch porcji potrzebujesz:

  • 200 g bezglutenowego makaronu spaghetti
  • 16 surowych krewetek (około 150g)
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ papryki ostrej
  • 8 pomidorków cherry
  • 50 ml oliwy
  • doniczka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz grubo mielony

Przygotowanie:

  1. Krewetki oczyszczamy i obieramy, zostawiając ogonki.
  2. Paprykę ostrą i jeden ząbek pokroić w plasterki. Pomidorki cherry pokroić na połówki.
  3. Ugotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.
  4. W moździerzu rozgnieść czosnek z 1/3 łyżeczką soli. Następnie dodać połowę porcji papryki i ponownie rozgnieść. Dodać garść liści bazylii i oliwę, wymieszać.
  5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić resztę chili i posiekany czosnek. Następnie ułożyć krewetki, przyprawić je solą i pieprzem. Kiedy zaczną zmieniać kolor na różowy obrócić i znowu przyprawić. Dodać pomidory, smażyć jeszcze chwilę i zdjąć z ognia. Czas smażenia krewetek wynosi około 3-4 minut.
  6. Ugotowany makaron odcedzić i wyłożyć na czystą patelnię. Wymieszać z oliwą, dodać krewetki i garść liści bazylii. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podgrzać jeśli potrzeba.

Porady:

Jeśli łatwiej jest Ci obrać krewetki w całości, nie zostawiaj ogonków.

Nie trzymaj krewetek za długo na patelni, szybko robią się twarde.

Zamiast ostrej papryki możesz użyć chili, zmniejsz wtedy jej ilość.

Spaghetti z krewetkami z dodatkiem czosnku, pomidorków cherry i bazylli

Wydrukuj przepis
Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 16 surowych krewetek (około 150g)
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ papryki ostrej
  • 8 pomidorków cherry
  • 50 ml oliwy
  • doniczka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz grubo mielony

Sposób przygotowania

1

1. Krewetki oczyszczamy i obieramy, zostawiając ogonki.

2

2. Paprykę ostrą i jeden ząbek pokroić w plasterki. Pomidorki cherry pokroić na połówki.

3

3. Ugotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.

4

4. W moździerzu rozgnieść czosnek z 1/3 łyżeczką soli. Następnie dodać połowę porcji papryki i ponownie rozgnieść. Dodać garść liści bazylii i oliwę, wymieszać.

5

5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić resztę chili i posiekany czosnek. Następnie ułożyć krewetki, przyprawić je solą i pieprzem. Kiedy zaczną zmieniać kolor na różowy obrócić i znowu przyprawić. Dodać pomidory, smażyć jeszcze chwilę i zdjąć z ognia. Czas smażenia krewetek wynosi około 3-4 minut.

6

6. Ugotowany makaron odcedzić i wyłożyć na czystą patelnię. Wymieszać z oliwą, dodać krewetki i garść liści bazylii. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Notatki

Jeśli łatwiej jest Ci obrać krewetki w całości, nie zostawiaj ogonków. Nie trzymaj krewetek za długo na patelni, szybko robią się twarde. Zamiast ostrej papryki możesz użyć chili, zmniejsz wtedy jej ilość.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz