Owoce morza i ryby/ Przekąski/ Przystawki

Spring rolls z krewetkami i salsą z ananasa

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 20 sztuk będziesz potrzebować:

  • 20 sztuk papieru ryżowego
  • 250 g obranych krewetek średniej wielkości
  • 100 g czerwonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 duży ogórek
  • awokado
  • świeża kolendra
  • 3 łyżki bezglutenowego sosu teriyaki
  • sezam
  • olej
  • sól
  • pieprz

Salsa z ananasa:

  • 200 g ananasa
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • ¼ chili
  • sól

Sos do Spring Rolls:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki syropu ryżowego

Przygotowanie:

Salsa z ananasa:

Ananasa, cebulę i chili pokroić w drobną kostkę. Wymieszać. Dodać łyżkę posiekanej kolendry, łyżeczkę soku z limonki i sól.

Sos do Spring Rolls:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.

Przygotowanie Spring Rolls:

  1. Obrane i umyte krewetki zalać sosem teryiaki, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  2. Kapustę poszatkować na cienkie piórka.
  3. Obrać marchew, ogórka i awokado. Za pomocą łyżeczki pozbyć się nasion z ogórka. Warzywa pokroić w paski.
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić krewetki. Smażyć 2 minuty z każdej strony.
  5. Papier namoczyć w wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na środku ułożyć po trochu: marchewki, awokado, ogórka, kapusty, salsę z ananasa, krewetkę i świeżą kolendrę. Zawinąć zaczynając od zagięcia od dołu, kolejno góra a następnie zwinąć z lewego boku do prawego. Czynność powtarzać do wykorzystania składników.
  6. Spring Rolls podawać  z sosem, posypane sezamem.

Porady:

  1. Jeśli wybrałeś duże krewetki, pokrój je na mniejsze części, aby lepiej się układały podczas zawijania.
  2. Możesz pominąć sos teriyaki, przypraw wtedy krewetki tylko solą, pieprzem i chili.

Spring rolls z krewetkami i salsą z ananasa

Wydrukuj przepis
Porcje: 20 sztuk Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 20 sztuk papieru ryżowego
  • 250 g obranych krewetek średniej wielkości
  • 100 g czerwonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 duży ogórek
  • awokado
  • świeża kolendra
  • 3 łyżki bezglutenowego sosu teriyaki
  • sezam
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • Salsa z ananasa:
  • 200 g ananasa
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • ¼ chili
  • sól
  • Sos do Spring Rolls:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki syropu ryżowego

Sposób przygotowania

1

Salsa z ananasa:

2

Ananasa, cebulę i chili pokroić w drobną kostkę. Wymieszać. Dodać łyżkę posiekanej kolendry, łyżeczkę soku z limonki i sól.

3

Sos do Spring Rolls:

4

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.

5

Przygotowanie Spring Rolls:

6

Obrane i umyte krewetki zalać sosem teryiaki, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

7

Kapustę poszatkować na cienkie piórka.

8

Obrać marchew, ogórka i awokado. Za pomocą łyżeczki pozbyć się nasion z ogórka. Warzywa pokroić w paski.

9

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić krewetki. Smażyć 2 minuty z każdej strony.

10

Papier namoczyć w wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na środku ułożyć po trochu: marchewki, awokado, ogórka, kapusty, salsę z ananasa, krewetkę i świeżą kolendrę. Zawinąć zaczynając od zagięcia od dołu, kolejno góra a następnie zwinąć z lewego boku do prawego. Czynność powtarzać do wykorzystania składników.

11

Spring Rolls podawać posypane sezamem i sosem.

Notatki

Jeśli wybrałeś duże krewetki, pokrój je na mniejsze części, aby lepiej się układały podczas zawijania. Możesz pominąć sos teriyaki, przypraw wtedy krewetki tylko solą, pieprzem i chili.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz