Składniki & przygotowanie
Do przygotowania 20 sztuk będziesz potrzebować:
- 20 sztuk papieru ryżowego
- 250 g obranych krewetek średniej wielkości
- 100 g czerwonej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 duży ogórek
- awokado
- świeża kolendra
- 3 łyżki bezglutenowego sosu teriyaki
- sezam
- olej
- sól
- pieprz
Salsa z ananasa:
- 200 g ananasa
- ½ małej czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- ¼ chili
- sól
Sos do Spring Rolls:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki syropu ryżowego
Salsa z ananasa:
Ananasa, cebulę i chili pokroić w drobną kostkę. Wymieszać. Dodać łyżkę posiekanej kolendry, łyżeczkę soku z limonki i sól.
Sos do Spring Rolls:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
Przygotowanie Spring Rolls:
- Obrane i umyte krewetki zalać sosem teryiaki, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Kapustę poszatkować na cienkie piórka.
- Obrać marchew, ogórka i awokado. Za pomocą łyżeczki pozbyć się nasion z ogórka. Warzywa pokroić w paski.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić krewetki. Smażyć 2 minuty z każdej strony.
- Papier namoczyć w wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na środku ułożyć po trochu: marchewki, awokado, ogórka, kapusty, salsę z ananasa, krewetkę i świeżą kolendrę. Zawinąć zaczynając od zagięcia od dołu, kolejno góra a następnie zwinąć z lewego boku do prawego. Czynność powtarzać do wykorzystania składników.
- Spring Rolls podawać z sosem, posypane sezamem.
Porady:
- Jeśli wybrałeś duże krewetki, pokrój je na mniejsze części, aby lepiej się układały podczas zawijania.
- Możesz pominąć sos teriyaki, przypraw wtedy krewetki tylko solą, pieprzem i chili.
Spring rolls z krewetkami i salsą z ananasa
Wydrukuj przepisSkładniki
- 20 sztuk papieru ryżowego
- 250 g obranych krewetek średniej wielkości
- 100 g czerwonej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 duży ogórek
- awokado
- świeża kolendra
- 3 łyżki bezglutenowego sosu teriyaki
- sezam
- olej
- sól
- pieprz
- Salsa z ananasa:
- 200 g ananasa
- ½ małej czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- ¼ chili
- sól
- Sos do Spring Rolls:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki syropu ryżowego
Sposób przygotowania
Salsa z ananasa:
Ananasa, cebulę i chili pokroić w drobną kostkę. Wymieszać. Dodać łyżkę posiekanej kolendry, łyżeczkę soku z limonki i sól.
Sos do Spring Rolls:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
Przygotowanie Spring Rolls:
Obrane i umyte krewetki zalać sosem teryiaki, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Kapustę poszatkować na cienkie piórka.
Obrać marchew, ogórka i awokado. Za pomocą łyżeczki pozbyć się nasion z ogórka. Warzywa pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić krewetki. Smażyć 2 minuty z każdej strony.
Papier namoczyć w wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na środku ułożyć po trochu: marchewki, awokado, ogórka, kapusty, salsę z ananasa, krewetkę i świeżą kolendrę. Zawinąć zaczynając od zagięcia od dołu, kolejno góra a następnie zwinąć z lewego boku do prawego. Czynność powtarzać do wykorzystania składników.
Spring Rolls podawać posypane sezamem i sosem.
Notatki
Jeśli wybrałeś duże krewetki, pokrój je na mniejsze części, aby lepiej się układały podczas zawijania. Możesz pominąć sos teriyaki, przypraw wtedy krewetki tylko solą, pieprzem i chili.
Brak komentarzy