Dania główne/ Mięsa/ Przekąski

Tacos z wołowiną i guacamole

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania potrzebujesz:

  • 12 sztuk bezglutenowych tacos

Farsz:

  • 650 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego chili
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 150 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • sól
  • pieprz

Guacamole:

  • 3 awokado
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka posiekanego chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
  • pęczek kolendry

Do podania:

  • kilka liści sałaty lodowej
  • 3 pomidory
  • świeża kolendra

Wykonanie:

Farsz:

    1. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę. Następnie dodać czosnek, chili, mięso i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i kuminem. Usmażyć.
    2. Mięso zalać passatą pomidorową i gotować na małym ogniu 15 minut. Dodać ugotowaną fasolę, wymieszać i gotować około 2 minuty.

Guacamole:

    1. Awokado obrać i pozbyć się pestki. Rozgnieść w misce widelcem.
    2. Dodać sok z limonki, cebulę, chili i drobno pokrojony czosnek. Przyprawić solą i pieprzem.
    3. Kolendrę posiekać i dodać do miski z awokado. Wymieszać.

Do podania:

    1. Sałatę pokroić w cienkie paski.
    2. Pomidora pokroić w kostkę.
    3. Kolendrę posiekać.

Przygotowanie taco:

    1. Tacosy podgrzać w piekarniku, zgodnie z instrukcja znajdującą się na opakowaniu.
    2. Cieple tacos wypełnić farszem mięsnym, następnie dodać guacamole. Na wierzchu posypać sałatą, pomidorami i kolendrą.

Tacos z wołowiną i guacamole

Wydrukuj przepis
Porcje: 12 sztuk Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 12 sztuk bezglutenowych tacos
  • Farsz:
  • 650 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego chili
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 150 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • sól
  • pieprz
  • Guacamole:
  • 3 awokado
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka posiekanego chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
  • pęczek kolendry
  • Do podania:
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 3 pomidory
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania

1

Farsz:

2

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę. Następnie dodać czosnek, chili, mięso i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i kuminem. Usmażyć.

3

Mięso zalać passatą pomidorową i gotować na małym ogniu 15 minut. Dodać ugotowaną fasolę, wymieszać i gotować około 2 minuty.

4

Guacamole:

5

Awokado obrać i pozbyć się pestki. Rozgnieść w misce widelcem.

6

Dodać sok z limonki, cebulę, chili i drobno pokrojony czosnek. Przyprawić solą i pieprzem.

7

Kolendrę posiekać i dodać do miski z awokado. Wymieszać.

8

Do podania:

9

Sałatę pokroić w cienkie paski.

10

Pomidora pokroić w kostkę.

11

Kolendrę posiekać.

12

Przygotowanie taco:

13

Tacosy podgrzać w piekarniku, zgodnie z instrukcja znajdującą się na opakowaniu.

14

Cieple tacos wypełnić farszem mięsnym, następnie dodać guacamole. Na wierzchu posypać sałatą, pomidorami i kolendrą.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz