Zupy

Wegański chłodnik z botwinką, ogórkiem i rzodkiewką

Składniki & przygotowanie

Potrzebujesz:

  • 1,5 litra wody
  • pęczek botwiny
  • 300 ml śmietanki z nerkowców (użyłam z firmy Ecomil)
  • ogórek
  • 10 rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek koperku
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie :

  1. Botwinkę umyć i podzielić na 3 części: buraki, łodygi i liście.
  2. Buraki delikatnie obrać i pokroić w kostkę. Łodygi i liście poszatkować.
  3. Zagotować wodę i wrzucić buraki. Gotować na małym ogniu około 5 minut, aż zmiękną. Następnie dodać łodygi, a po chwili liście. Wlać ocet i zagotować. Dodać łyżkę cukru, sól, pieprz i zdjąć z ognia. Odstawić do wystygnięcia.
  4. Pozbyć się gniazd z ogórka i pokroić go w plastry. Rzodkiewkę pokroić na ćwiartki. Czosnek przecisnąć przez praskę, a koperek posiekać.
  5. Zimny wywar z botwinki połączyć ze śmietanką, następnie dodać ogórka, rzodkiewkę i czosnek. Wymieszać. Dodać oliwę, doprawić sokiem z cytryny i przyprawami. Na koniec posypać koperkiem.
  6. Chłodnik schłodzić w lodówce i podawać na zimno.

Wegański chłodnik z botwinką, ogórkiem i rzodkiewką

Wydrukuj przepis
Porcje: 6 porcji Czas przygotowania: 30 minut + schłodzenie

Składniki

  • 1,5 litra wody
  • pęczek botwiny
  • 300 ml śmietanki z nerkowców (użyłam z firmy Ecomil)
  • ogórek
  • 10 rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek koperku
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1

Botwinkę umyć i podzielić na 3 części: buraki, łodygi i liście.

2

Buraki delikatnie obrać i pokroić w kostkę. Łodygi i liście poszatkować.

3

Zagotować wodę i wrzucić buraki. Gotować na małym ogniu około 5 minut, aż zmiękną. Następnie dodać łodygi, a po chwili liście. Wlać ocet i zagotować. Dodać łyżkę cukru, sól, pieprz i zdjąć z ognia. Odstawić do wystygnięcia.

4

Pozbyć się gniazd z ogórka i pokroić go w plastry. Rzodkiewkę pokroić na ćwiartki. Czosnek przecisnąć przez praskę, a koperek posiekać.

5

Zimny wywar z botwinki połączyć ze śmietanką, następnie dodać ogórka, rzodkiewkę i czosnek. Wymieszać. Dodać oliwę, doprawić sokiem z cytryny i przyprawami. Na koniec posypać koperkiem.

6

Chłodnik schłodzić w lodówce i podawać na zimno.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz