Bez cukru/ Ciasta/ Słodkie/ Szybkie

Wegański i bezglutenowy chlebek bananowy

Znalazłam w misce z owocami przejrzałe banany. Nie mogłam ich tak zostawić wiec zrobiłam z nich chlebek bananowy zwany „banana bread”. Jest to ciasto wyglądające jak chleb tylko, że jest słodkie i pełne bananów. Przygotowałam go w wersji bezglutenowej, wegańskiej i bez cukru. Banany są na tyle słodkie, że będziesz potrzebować nie całe 100 g ksylitolu do osłodzenia ciasta. Najlepsze będą takie z brązową skórką. Im ciemniejsze ,tym lepsze 😉

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania Banana Bread potrzebujesz:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 70 g mąki kokosowej
  • 70 g mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  • 3 dojrzałe banany (około 300g)
  • 70 g ksylitolu
  • 200 ml napoju roślinnego (użyłam ryżowego bez cukru firmy Natumi)
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 40 g orzechów laskowych

dodatkowo:

  • forma o wymiarach 20 cm/11 cm
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra/dół).
  2. Orzechu rozgnieść na drobne kawałki.
  3. Olej rozpuścić w garnku, ale nie zagotować. Powinien być ciepły, a nie gorący. Odstawić.
  4. Banana obrać i rozgnieść widelcem na puree.
  5. W misce wymieszać suche składniki i dodać banany. Do oleju dodać ocet, wymieszać i wlać do miski. Na koniec dodać napój roślinny i orzechy, dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią).
  6. Foremkę wysmarować tłuszczem i przelać masę. Włożyć do piekarnika i piec około 50 minut.
  7. Ciasto wyjąć z piekarnika i odczekać, aż ostygnie.

Porady:

Najlepiej wybrać dojrzałe banany, ponieważ są najsłodsze.

Olej musi być w formie płynnej, dlatego rozpuszczamy go w garnku.

Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe umieść patyczek od szaszłyka pod koniec pieczenia. Jeśli patyczek będzie suchy oznacza, że ciasto jest gotowe. Jeśli na patyku zostanie mokre ciasto to przytrzymaj je jeszcze chwile. Ciasto wyjdzie wilgotne wiec na patyczku na pewno zostanie trochę ciasta po włożeniu. Ważne, aby nie było ono surowe

Gdyby ciasto przypiekło się za bardzo z wierzchu, przykryj je folią aluminiową podczas pieczenia.

Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam ten chlebek bananowy.

Wegański i bezglutenowy chlebek bananowy

Wydrukuj przepis
Porcje: 20cm/11cm Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 100 g mąki ryżowej
  • 70 g mąki kokosowej
  • 70 g mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  • 3 dojrzałe banany (około 300g)
  • 70 g ksylitolu
  • 200 ml napoju roślinnego (użyłam ryżowego bez cukru firmy Natumi)
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 40 g orzechów laskowych
  • dodatkowo:
  • forma o wymiarach 20 cm/11 cm
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra/dół).

2

Orzechu rozgnieść na drobne kawałki.

3

Olej rozpuścić w garnku, ale nie zagotować. Powinien być ciepły, a nie gorący. Odstawić.

4

Banana obrać i rozgnieść widelcem na puree.

5

W misce wymieszać suche składniki i dodać banany. Do oleju dodać ocet, wymieszać i wlać do miski. Na koniec dodać napój roślinny i orzechy, dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią).

6

Foremkę wysmarować tłuszczem i przelać masę. Włożyć do piekarnika i piec około 50 minut.

7

Ciasto wyjąć z piekarnika i odczekać, aż ostygnie.

Notatki

Najlepiej wybrać dojrzałe banany, ponieważ są najsłodsze. Olej musi być w formie płynnej, dlatego rozpuszczamy go w garnku. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe umieść patyczek od szaszłyka pod koniec pieczenia. Jeśli patyczek będzie suchy oznacza, że ciasto jest gotowe. Jeśli na patyku zostanie mokre ciasto to przytrzymaj je jeszcze chwile. Ciasto wyjdzie wilgotne wiec na patyczku na pewno zostanie trochę ciasta po włożeniu. Ważne, aby nie było ono surowe. Gdyby ciasto przypiekło się za bardzo z wierzchu, przykryj je folią aluminiową podczas pieczenia. Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam ten chlebek bananowy.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz