Bez cukru/ Ciastka/ Lekkostrawne/ Słodkie

Wegańskie i bezglutenowe babeczki z figami

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 8 babeczek potrzebujesz:

  • ½ szklanki mąki jaglanej
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki mąki kasztanowej
  • ½ szklanki erytrytolu
  • 1 szklanka niesłodzonego napoju migdałowego (użyłam firmy Natumi)
  • 1/3 szklanki naturalnego jogurtu kokosowego (użyłam firmy Planton)
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego (ma mieć konsystencję ciekłą, jeśli potrzeba rozpuścić)
  • 40 g orzechów laskowych
  • 2 figi
  • 1 łyżeczka karobu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta wanilii
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • papilotki do babeczek – ja użyłam aluminiowych

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. W misie od robota kuchennego umieścić suche składniki i przemieszać. Olej kokosowy wymieszać z napojem migdałowym.
  3. Orzechy rozdrobnić na małe kawałki. Figi pokroić w plastry.
  4. Do suchych składników dodać orzechy i mieszankę oleju i napoju, wymieszać dokładnie. Na koniec dodać jogurt i delikatnie wymieszać.
  5. Foremki wysmarować olejem i napełnić w ¾ ciastem, a na górze ułożyć plaster figi. Umieścić w piekarniku i piec około 25 minut.
  6. Babeczki wyciągnąć z piekarnika i odczekać aż ostygną.

Porady:

Jeśli nie masz karobu możesz użyć kakao.
Możesz użyć dowolnego napoju roślinnego.
Orzechów nie rozdrabniaj za mocno, żeby się nie zrobiła mąką.
Po 20 minutach możesz sprawdzić, czy babeczki są już gotowe za pomocą patyczków do szaszłyków. Jeśli wyjmiesz suchy patyczek, bez ciasta oznacza, że babeczki są już gotowe.

Wegańskie i bezglutenowe babeczki z figami

Wydrukuj przepis
Porcje: 8 babeczek Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • ½ szklanki mąki jaglanej
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki mąki kasztanowej
  • ½ szklanki erytrytolu
  • 1 szklanka niesłodzonego napoju migdałowego (użyłam firmy Natumi)
  • 1/3 szklanki naturalnego jogurtu kokosowego (użyłam firmy Planton)
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego (ma mieć konsystencję ciekłą, jeśli potrzeba rozpuścić)
  • 40 g orzechów laskowych
  • 2 figi
  • 1 łyżeczka karobu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta wanilii
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

2

W misie od robota kuchennego umieścić suche składniki i przemieszać. Olej kokosowy wymieszać z napojem migdałowym.

3

Orzechy rozdrobnić na małe kawałki. Figi pokroić w plastry.

4

Do suchych składników dodać orzechy i mieszankę oleju i napoju, wymieszać dokładnie. Na koniec dodać jogurt i delikatnie wymieszać.

5

Foremki wysmarować olejem i napełnić w ¾ ciastem, a na górze ułożyć plaster figi. Umieścić w piekarniku i piec około 25 minut.

6

Babeczki wyciągnąć z piekarnika i odczekać aż ostygną.

Notatki

Jeśli nie masz karobu możesz użyć kakao. Możesz użyć dowolnego napoju roślinnego. Orzechów nie rozdrabniaj za mocno, żeby się nie zrobiła mąką. Po 20 minutach możesz sprawdzić, czy babeczki są już gotowe za pomocą patyczków do szaszłyków. Jeśli wyjmiesz suchy patyczek, bez ciasta oznacza, że babeczki są już gotowe.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz